in

Turističke agencije na stend baju do kraja meseca, budućnost neizvesna

To za Tanjug kaže predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije, Marija Matijević, i navodi da, prema informacijama koje ima, zasad nema ni zatvaranja agencija, niti otpuštanja zaposlenih.

Upozorava međutim da će i otpuštanja i zatvaranje agencija uslediti već krajem meseca, do kada agencije imaju obavezu da zadrže zaposlene zbog državne pomoći, ukoliko se uskoro ne nađe resenje za problem sa osiguranjem, a to znači i licencama, koje bez polisa ne mogu da dobiju.

Matijević navodi da zbog isteka licenci agencije sada ne mogu da prodaju paket aranžmane, niti inostrane ture.

“Ostalo nam je da organizujemo izlete, prodajemo karte ili smeštaj u hotelima, a ništa od toga ljudi nisu navikli da završavaju preko nas. Mi za hotele, recimo, ne možemo da dobijemo neke konkurentne cene, pa građani ako idu negde po Srbiji sami nađu smeštaj”, navodi Matijević.

Od resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže, još nisu dobili nikakav odgovor na dopise koje su slali čim se pojavio problem sa osiguravačima.

Udruženje turističkih agencija Srbije smatra da je rešenje za ovu situaciju individualno osiguranje svakog pojedinačnog aranžmana, koje bi agencije izdavale u ime osiguravajućih društava.

Povodom ovog problema, sa nekoliko predloga oglasio se danas pokret Dveri, a pre svega – otpis poreza i doprinosa, kao i otpis kamate na kredite koji su u zastoju, dodatne subvencije za ogroman pad poslovanja, suspenziju obaveze o depozitu, kao i poseban tretman u Fondu za razvoj turističkih organizacija i hotelijera kao najugroženijeg segmenta srpske privrede.

” Ove mere treba da se odnose na oslobođenje, a ne na odlaganje svih obaveza i doprinosa na zarade zaposlenih u turističkiim agencijama. Isto se odnosi i na kamate na kredite za koje je proglašen moratorijum, koje je neophodno otpisati a ne samo odložiti njihovo plaćanje” navodi potpredsednica stranke Tamara Milenković Kerković.

Ona smatra i da je tokom narednih šest meseci potrebno odložiti zakonsku obavezu da na kraju svakog meseca imaju određeni depozit na bankovnom računu, kao i subvencionisati troškove poslovanja agencija koje su imale pad prihoda od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Koliko je ova godina bila teška za turističke agencije i rent a kar kompanije, pokazuju procene da su njihovi gubici premašili 100 miliona evra i da im je promet opao za više od 90 odsto.

Prema nekim podacima, u Srbiji radi oko 480 turističkih agencija i oko 600 posredničkih agencija, a zajedno zapošljavaju oko 75.000 radnika.