in

Turska pridaje veliki značaj izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

“Čak i u ovo doba pandemije aktivnosti na izgradnji se nastavljaju”, rekao je Koc u intervjuu Agenciji Anadolija.

Primetio je da je, zbog pandemije korona virusa došlo do određenog zastoja na realizaciji tog projekta, ali će, kaže, u narednom periodu u saradnji sa BiH vlastima prevazići taj zastoj tako što će doneti odluke koje će ubrzati i ovaj projekat.

Jer, Turska, kako je rekao, misli da će taj projekat imati važan efekat i doprinos za razvoj celog regiona i za jačanje međuljudskih odnosa.

Naglasio je da će dodatnom jačanju odnosa Turske i BiH sigurno doprineti i otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci ove godine.

“Ovo je za nas važno jer ćemo na ovaj način u konkretnom i fizičkom smislu biti prisutni u celoj BiH, a ovo će svakako biti od koristi za tu regiju ali i važan korak za praćenje trgovinskih i ekonomskih odnosa na terenu”, rekao je Koc.

Istakao je Turska želi da vidi “razvijeniju i prosperitetniju BiH” koja će živeti u miru i stabilnosti i sačuvati svoj osetljivi položaj na Balkanu jer je ovo posebna zemlja sa posebnim sistemom upravljanja”.

“Takvo osetljivo uređenje, kada se osloni na ekonomiju i trgovinu, stajaće na stabilnijim temeljima. Turska će stoga kao iskreni prijatelj regiona i ove zemlje uvek i u svim uslovima biti uz BiH i pružit ćemo podršku njenom razvoju i stabilnosti…”, kazao je Koc.

Dodao je da Turska kao članica Veća za implementaciju mira (PIC) “jasno i otvoreno” zagovara politike od kojih će koristi imati BiH i ceo region Balkana.

Istakao je da su odnosi Turske i BiH na visokom nivou i da Ankara sledi politiku koja snažno zagovara očuvanje integriteta i suvereniteta BiH. “Među našim prioritetima su svakako stabilnost, blagostanje i razvoj BiH. Naravno, u toj našoj politici nema ništa skriveno i naš pristup se zasniva na tome da ta politika bude od koristi i u interesu BiH kao i na obostrani interes…”, rekao je Koc.

Dodao je da u tom smislu, Turska, kao članica NATO-a, podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u.