in

U Brazilu ukupno blizu pet miliona slučajeva korona virusa; Argentina zemlja sa najvišom stopom zaražavanja na svetu

Ukupan broj time je porastao na 4.927.235, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 323, na 146.675, prenosi Rojters.

Argentina zemlja sa najvišom stopom zaražavanja na svetu

Argentina ima najvišu stopu pozitivnih testova na korona virus na svetu, prema podacima Oksfordovog programa za praćenje epidemije “Naš svet u podacima” (

Our World in Data
), pri čemu je pozitivno skoro šest od deset testiranih.

Ocenjuje se da je to rezultat niskog nivoa testiranja i slabog sprovođenja mera “zatvaranja”, prenosi Rojters.

U Argentrini je od početka epidemije potvrđeno 809.728 slučajeva, sa sedmodnevnim prosekom od oko 12.500 novih dnevnih infekcija.

Ta zemlja, koja se u početku suprotstavila pandemiji snažnim merama, prošlog nedelje je premašila 20.000 smrtnih slučajeva.

Medicinski stručnjaci tvrde da su nizak nivo testiranja i ublažena ograničenja podstakli visoku stopu pozitivnu na korona virus, a kako pokazuje Rojtersova analiza bazirana na podacima argentinskog ministarstva zdravstva, stopa je porasla sa oko 40 odsto u avgustu na skoro 60 odsto prošle nedelje.

Poređenja radi, američka savezna država Njujork 20 miliona stanovnika, što je manje od polovine argentinskih 45 miliona, a dnevno sprovodi 100.000 testova, četiri puta više no Argentina, pri čemu joj stopa pozitivnih blago prelazi jedan odsto.

Argentinska vlada bila je hvaljena jer je već 20. marta uvela strog karantin, ali je od tada bila prinuđena da ublaži mere kako bi oživela privredu, koje je već dve godine u recesiji, uz porast nezaposlenosti i nivoa siromaštva.