in

U Kikindi održane “Zmajeve dečje igre”

Vanvremenska poezija Jovana Jovanovića Zmaja više od dve i po decenije slavi se u Kikindi. Pošto se nastava delimično preselila u digitalni svet, a knjige se sve manje čitaju, najmlađi osnovci pokazali su da lik i delo čika Jove Zmaja nisu zaboravljeni.

Poštujući sve mere, Kulturni centar u Kikindi, domaćin manifestacije, uspeo je da na interesantan način pokaže najmlađima poeziju, uz koju su odrastale brojne generacije, kaže direktorka te ustanove Tanja Nožica.

“Ponos i dika Kulturnog centra su Zmajeve dečje igre, koje se 27. put održavaju u našem gradu. Nešto je to ove godine malo drugačije nego inače. Problem je što nemamo centralnu priredbu i nemamo mnogo aktivnosti, jer manifestacija traje samo jedan dan”,  kaže Nožica.

Članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Milena Živkov istakla je koliko je manifestacija značajna za malu sredinu poput Kikinde.

“Važno je da negujemo ovu tradiciju i zbog toga što je Jovan Jovanović Zmaj veoma značajan pisac za decu, ali i za odrasle. Po mom mišljenju, treba negovati sećanje na ovog velikog pisca, jer se deca susreću sa njegovim likom i delom kroz čitavo svoje školovanje”, dodaje Živkov.

“Zmajeve dečje igre”, nekada su imale slične manifestacije u Beogradu i Somboru. Vremenom su zatihnule gotovo sve priredbe, koje su organizovane uz centralnu novosadsku, naglašava direktorka manifestacije Dušica Marinović.

“Ostala je Kikinda, kroz 27 godina i Šid, u Sremu, gde se nekoliko godina održavaju Zmajeve dečje igre. Tako da je zaista dobro i da je grad prepoznao i Kulturni centar tu potrebu. Dobro je da smo danas ovde, da obeležimo i to što naša kuća postoji i sve ono što zajednički radimo za decu i mlade u našoj zemlji”, dodaje Marinović.

Iako sadržajno ograničena, manifestacija u Kikindi okupila je različite stvaraoce za decu. Na bini su se tako našli muzičari, glumci i pesnici, a po prvi put održan je i dvojezični program, gde je Zmaj tumačen na srpskom i mađarskom jeziku. Bio je to pravi omaž, baš kakav zaslužuje veliki čika Jova.