in

U Kragujevcu prva turistička tura posvećena Đuri Jakšiću

Vodička tura “Đura u Kragujevcu” krenula je iz centra ka mestu gde je nekad živeo poznati pesnik i slikar dok je radio u ovom gradu od oktobra 1864. do februara 1865. Sada se na tom mestu nalazi galerija koja čuva sećanje na lik i delo Đure Jakšića ali nudi i mogućnost mladim književnicima i slikarima da predstave svoju umetnost.

“S obzirom na to da galerija ,”Kuća Đure Jakšića”’ ima zaista odličnu saradnju sa spomen kućom koja se nalazi u Srpskoj Crnji mi smo dobili i ponudu od direktora tog spomen muzeja da budemo uvršteni u red gradova koji čine Liparski venac”, kaže Sanja Živković- organizatorka programa, Narodna biblioteka Vuk Karadžić u Kragujevcu.

Nakon službovanja u Kragujevcu Đura odlazi u Sabantu gde radi kao učitelj. Prateći Đurin put turistička tura dovodi posetioce na Lipar gde se nekad nalazila seoska škola kraj crkve.

“Mogu da kažem da je ova tura najsadržajnija od svih tura koje gradska turistička organizacija priređuje i to zato što obuhvata istorijski, kulturni, verski, eko i etno turizam i gastronomiju”, dodaje Marija Radovanović- turistički vodič Turističke organizacije grada Kragujevca.

Marija Radovanović osmislila je i Đurin kolač koji je poslužila turistima njene vodičke ture u seoskom domaćinstvu Kočin konak.

“Osnovni sastojci su jaja, šećer, brašno, vino pod broj jedan, džem domaći i kakao. On u sebi sadrži one sastojke koji su mogli da se nađu u ono vreme”, napominje Marija.

Interesovanje za ovaj specifičan turistički obilazak pokazali su podjednako i mlađi i stariji sugrađani.

“U vodičkim turama učestvuju i drugi profili pa je u isto vreme povezana i gastronomija i turizam i ugostiteljstvo i hotelijerstvo i naša škola upravo obrazuje te kadrove”, kaže Zorica Vulović – profesorka geografije u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi ,,Toza Dragović’’.

Turistička organizacija grada Kragujevca planira da uvrsti takozvani Đurin put u stalnu turističku ponudu spajajući na taj način istoriju i prelepe predele Šumadije