in

U programu “Moja prva plata” 180 poslodavaca iz Zapadnobačkog okruga ponudilo 422 radna mesta

U programu „Moja prva plata“ učestvuje 180 poslodavaca iz Zapadnobačkog okruga, koji su ponudili 422 radna mesta. U kompanijama ističu da im je projekat dobrodošao zbog proširenja proizvodnih kapaciteta, pa su samim tim neophodni novi stučni kadrovi i dodatna radna snaga.

“Mislimo da su ove mere odlične i da ih je država donela u pravom momentu. To su mladi ljudi, koji trenutno traže posao, oni su bez iskustva, a mi ćemo im omogućiti kvalitetnu obuku. Takođe, ono što bih istakla i što je jako bitno je da će preduzeće „Mara“ ponuditi određenim kandidatima, koji nisu iz Sombora da imaju prenoćište u Somboru i određenu novčanu nadoknadu plus na već onu koju država bude dala“, kazala je Nada Ćalasan, direktor fabrike za proizvodnju smrznutog testa oblatni i kora „Mara“ Sombor.

“Prijavili smo se za učešće u ovom programu jer proširujemo kapacitete i delatnost u maloprodaji, otvaramo prodavnicu Ravangrad piva i potrebno nam je proširenje našeg tima“, saopštio je Branko Popović, vlasnik kompanije za proizvodnju zanatskog piva „Ravangrad“ Sombor.

Podsticanje zapošljavanja mladih i podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova prioriteti su projekta, ocenjuju u Regionalnoj privrednoj komori Sombor i Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

“Od 8. oktobra kreće druga faza projekta, a to znači da se od tada mogu prijavljivati nezaposlena lica koja su zainteresovana da nađu posao u ovom programu. Ono što je zaista interesantno, nije definisano i nije isključivo vezano samo za obrazovanje i za struku, a to znači da poslovi mogu biti van struke, ali je bitno da su odgovarajućeg stepena stručne spreme“, izjavila je Gordana Predojević, PR Filijala NSZ u Somboru.

“Poslodavci će dobiti mlade ljude koje mogu da obuče i da sutra sa njima kadriraju i dalje zapošljavaju dobro obučene mlade ljude za sve one poslove koje će ubuduće raditi”, rekao je Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

Realizacijom projekta „Moja prva plata“ predviđeno je da se 10.000 mladih ljudi u Srbiji sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.