in

U Republici Srpskoj 64 novozaražene osobe i tri preminula pacijenta

Testirano je 549 laboratorijskih uzorka.

Radi se o 33 muške i 31 ženskoj osobi, od kojih je 16 mlađe, 35 srednje i 13 osoba starije životne dobi.

Preminula su dva muškarca i žena starije životne dobi iz Trebinja, Prijedora i Šipova.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 9.470 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 314 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 6.425 osoba, a testirano je ukupno 80.698 osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.183 osoba, a nadzor je završen kod 61.179 osobe.

U školama 200 zaraženih

Od početka školske godine u školama Republike Srpske, zabeleženo je oko 200 slučajeva zaraženih učenika i nastavnika korona virusom, a trenutno se aktivnim slučajevima smatra 91 učenik i 37 nastavnika.

Ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić istakla je da nije bilo širenja zaraze u školama odnosno odelenjima i da je utvrđeno da su se deca korona virusom zarazila u porodici i za vreme sportskih aktivnosti ili druženja.

“Ministarstvo prosvete i kulture RS u saradnji sa Inspektoratom RS od početka septembra kontroliše sprovođenje mjera Instituta da utvrdimo da li škole na ispravan način provode mjere Instituta. Mogu da kažem da sve škole u ovom momentu poštuju sve preporučene mjere”, rekla je Trivić.

Trivić je rekla da kod dece nije bilo težih oblika obolevanja i da deca imaju blaže simptome i nema potrebe za hospitalizacijom.

Ona je rekla da će do novih preporuka Instituta časovi u školama trajati 20 do 30 minuta, a da to zavisi od epidemiološke situacije.

“Predškolske ustanove od juče mogu da prošire svoje vaspitne grupe sa 20 na 25 dece, dok broj dece u produženim boravcima ostaje ograničen na 15 učenika”, istakla je Trivić, prenosi Srna.(