in

U Somboru održana “Vinska jesen”

Domaćim proizvođačima vina i rakije ove godine nedostaju manifestacije, jer je zbog epidemije korona virusa znatno smanjena potražnja za ovim proizvodima na tržištu, kažu izlagači, koji su proizvodni asortiman predstavili u Somboru.

“Sada smo svi u nekom deficitu u odnosu na prošlu godinu što se tiče prodaje kroz horeka kanal. Naravno, mi na to nismo mogli da utičemo i pogođeni smo isto kao i drugi proizvođači i pokušavamo da nađemo neko najbolje rešenje, da imamo što manji pad i da što više ublažimo to da bi na kraju godine bili i dalje lideri na ovom polju”, kaže Dejan Perović, predstavnik “Rubin” Kruševac.

 “Sve zavisi od korone, ako se nastavi pitanje je kako ćemo, ali ipak se nadamo manifestacijama do kraja ove godine”, dodaje Miodrag Simić proizvođač vina iz Drinče.

“Izlažemo vina od prethodne godine, jer je ovogodišnje u procesu fermentacije bela i crvena nisu stigla još do fermentacije”, Vuk Vujko, proizvođač vina iz Sombora.

Na somborskoj “Vinskoj jeseni” učestvovali su proizvođači domaće zimnice i sireva.

“Pre korone smo radili Novi Sad, Beograd, Subotica, svuda po Srbiji. Posle dužeg vremena sam ovde u Somboru i nadam se dobroj prodaji”, kaže Goran Stević, proizvođač vina, rakije i zimnice sa Kopaonika.

“Uz vino i rakiju uvek ide dobar sir. Potrudili smo se da ove godine izložimo naše najbolje sireve”, napominje Melinda Batalo, proizvođač sira iz Čonoplje.

Berba grožđa privodi se kraju a proizvođači, imajući u vidu dobar rod, očekuju da će prodaja sledeće godine biti mnogo bolja.