in

Uzajamne optužbe Jerevana i Bakua za raketne napade; Simonjan: U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske i da je to pretnja ne samo regionu već i celom svetu.

“U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti turku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira”, rekao je Simonjan.

Prema njegovim rečima, između Karabaha i Kosmeta nema poređenja jer je Kosmet kolevka srpske srednjevekovne državnosti.

“Ikona srpskog naroda koji je otet i poklonjen Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je otcepljen na odnovu referenduma jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni, dok na KiM nije bilo referenduma”, rekao je on.

Sa druge strane, nastavlja on, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama i u tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

Simonjan kaže da jermenski i srpski narod povezuje tragična istorija i poručio da je otadžbina iznad svega, čak i iznad života.

“Bez žrtvovanja nema spasa i pobede”, poručio je on.

Uzajamne optužbe Jerevana i Bakua za raketne napade

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je azerbejdžanska strana izvela masivni raketni napad na grad Stepanakert u Nagornom Karabahu.

“Neprijatelj trenutno intenzivno raketira Stepanakert”, izjavila je predstavnica jermenskog ministarstva odbrane Šušana Stepanijan, preneo je TAS.

Istovremeno, ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su jermenske oružane snage izvele raketne napade na ciljeve unutar teritorije Azerbejdžana.

“Naši protvvazdušni radarski sistemi detektovali su rakete koji su ispaljene sa teritorije Jermenije na ciljeve u Azerbejdžanu”, saopšteno je iz ministarstva odbrane u Bakuu.