in

Vajber imenovao predstavnika za Srbiju

U saopštenju se navodi da su predstavnici Vajbera za Srbiju advokati Zajedničke advokatske kancelarije Marković Vukotić Jovković iz Beograda.

Njima se poverenik ili druga lica mogu obraćati oko svih pitanja vezanih sa obradom podataka o ličnosti.

Poverenik ponovo apeluje na druge strane kompanije koje imaju obavezu imenovanja svog predstavnika u Srbiji, da to i urade i time pokažu svest o obavezi poštovanja vladavine prava i privatnosti svojih korisnika u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Poverenik će pozvati ostale da slede primer Gugla i Vibera

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti pozvaće tehnološke kompanije protiv kojih je prijavu podnela Fondacija “Šer” (

Share
) da postupe po zakonu i odrede svoje zastupnike u Srbiji kao što su to do sada uradili Gugl, Viber i KupujemProdajem, rečeno je danas za Tanjug.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović naveo je da će se obratiti kompanijama protiv koji su prijave podnete kako bi ih upozorio na neophodnost poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

“Kompanije koje obrađuju podatke a nemaju predstavništvo u Srbiji dužne su da odrede svoje predstavnike u Srbiji i o tome obaveste poverenika”, rekao je Marinović.

Dodao je da ova obaveza postoji ako je obrada podataka konstantna i uključuje u velikoj meri obradu podataka.

“Sve kompanije koje prikupljaju podatke, ili putem interneta nude usluge i robu, obrađuju podatke naših građana. Naravno građani im to dobrovoljno daju da bi oni imali neku dobit i korist od toga. Kada te kompanije nemaju predstavnike ovde, građani su u veoma teškoj situaciji jer moraju da im se obraćaju po sedištu, a to je recimo u Kaliforniji, u Aziji, ili dalje u Evropi”, kaže poverenik i dodaje da to otežava ostvarivanje prava građana.

Posle prve prijave “Šera” koja je bila protiv Gugla i Fejsbuka, Poverenik se obratio tim kompanijama što je rezultiralo da je Gugl odredio predstavnika u Srbiji, dok Fejsbuk nije ni odgovorio.

“Stupili smo u kontakt s Guglovim zastupnicima i objasnili da nije dovoljno što imaju predstavnika za EU, pa su oni odredili advokatsku kancelariju u Beogradu koja ih predstavlja u vezi obrade podataka o ličnosti u Srbiji”, rekao je Marinović.

Sada je predstavničku advokatsku kancelariju u Srbiji odredio i Viber i tako postupio po Zakonu.

“Građani i sva druga lica čiji se podaci obrađuju sada mogu da se obrate ili kompaniji direktno na sedište ili, što je mnogo praktičnije, i svrha je zakona – predstavniku te kompanije u Srbiji ukoliko žele da se neki sadržaj, ne samo sa društvenih mreža, ukloni i obriše” , kaže Marinović.

Iako je zahteva za brisanje bilo i ranije, on kaže da je brisanje od kako je Gugl odredio svog predstavnika u nekoliko navrata i urađeno uspešno.

“Pohvalno je što je Gugl kao najveća kompanija prvi odredio predstavnika, to je odlično, sada se priključio i Viber. Idemo dalje”, rekao je Marinović.

Dodaje da će Poverenik kao korak dobre volje uputiti pismo na adrese 15 kompanija navedenih u novoj prijavi “Šera”, jer je Viber u međuvremenu postupio po Zakonu.

“Objasnićemo im njihove obaveze po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Zašto je neophodno i za ostvarenje prava građana dobro, da odrede predstavnika za Srbiju i ispune svoju zakonsku obavezu”, rekao je Poverenik.

Ako ne ispune zakonsku obavezu, Poverenik može protiv tih kompanija da izrekne novčanu kaznu prekršajnim nalogom u iznosu od 100.000 dinara.

“Ali Poverenik ima i drugo pravo, da izrekne mere sve do mere zabrane obrade podataka o ličnosti na teritoriji Srbije. Naravno, to bi bilo značajno otežano sprovesti. Mi to ne želimo. Želimo da te kompanije ispoštuju pre svega ne propis Srbije, ne dopis Poverenika, već da ispoštuju njihove korisnike u Srbiji”, rekao je Marinović.

Dodaje da se nada da će dobiti pozitivan odgovor bar nekih od tih kompanija.

“Nije problem za neku od tih kompanija da plati kaznu propisanu našim zakonom koje nisu u rangu evropskih kazni. Međutim, mislim da nije dobro za njihov imidž da se kaže da ne poštuju propise zemlje u kojoj nude usluge i robu korisnicima kojih ima puno a praktično im prava ne poštuje”, zaključio je Poverenik.