in

Varhelji: Zapadni Balkan za Evropsku uniju prioritet

“Neumorno radimo na što bržem priobližavanju regiona EU kroz ostvarivanje tri cilja: da damo novi zamah procesu proširenja, da otvorimo pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da ubrzamo privredno približavanje regiona uniji”, navodi Varhelji.

Kako kaže, putovanje i trgovina između Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja, Tirane danas traje dvostruko duže nego između gradova koji su znatno udaljeniji.

Povezanost je, ističe, ključna: za živote ljudi, za biznise i za ekonomije regiona, posebno kada se mora podstaći oporavak nakon kovid-19 pandemije. Napominje da se mora smanjiti jaz u privrednom razvoju između regiona i EU, što će ubrzati proces integracije tih zemalja u EU.

“Ovo su glavni razlozi zbog kojih je Evropska komisija ove nedelje predstavila obiman sveobuhvatni Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan. Plan predviđa mobilisanje do devet milijardi evra sredstava za finansiranje investivcionih prioriteta u oblasti transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, za stvaranje dugoročnog rasta i otvaranje radnih mesta”, naveo je on.

Cilj plana je da se osnaži investicioni kapacitet regiona zahvaljujući novom instrumentu garancija za Zapadni Balkan, čija je ambicija da mobiliše 20 milijardi evra investicija.

“Treba nam Zapadni Balkan koji je bolje povezan, bilo da se radi o drumskom ili železničkim saobraćaju između prestonica ili sa EU ili ultrabrzim širokopojasnim internetom”, naveo je on.

Veruje da će to pomoći u stvaranju čvrste tržišne ekonomije kroz snažno i direktno podsticanje trgovine i ulaganja.

Napominje da se nudi saradnju u stvaranju ekonomije utemeljene na znanju kroz pomoć malim i srednjim preduzećima, startapovima i industrijama koje se bave istraživanjem i razvojem.

U okviru plana je pokrenuta i Zelena agenda za Zapadni Balkan. Zelena i digitalna tranzicije je prioriteti EU za sopstveni oporavak, a žele, kako navodi, da podrže i region u toj oblasti.

“U kontekstu brzog postepenog prestanka upotrebe uglja, gas će , pored obnovljivih izvora energije igrati značajnu ulogu. Postepeno ukidanje uglja bi moglo brzo i u velikoj meri da smanji aktuelne rizike po javno zdravlje. Želimo da dovedemo gas na Zapadni Balkan kako bi se stvorila raznolikost i smanjila energetska zavisnost, dok bi se na toj osnovi mogla nadovezati dugoročna klimatski neutralna rešenja poput vodonika”, kaže Varhelji.

On je naglasio da su međunarodne finansijske institucije su spremne da podrže njihov ambiciozni plan, te da će ta podrška biti od presudne važnosti za maksimalno iskorišćavanje ogromnog potencijala regiona.

Kroz Ekonomsko-investicioni plan, ističe, Komisija želi da ojača regionalnu dimenziju saradnje.

“Regionalna privredna integracija između šest partnera ne predstavlja skretanje sa evropskog puta, već neposrednu priliku za rast, za prevazilaženje ekonomske izazvane kovidom, za modernizaciju privreda u regionu u skladu sa prioritetima EU i njihovo približavanje unutrašnjem tržištu EU”, naveo je on.

Ekonomsko-investicioni plan ide paralelno sa reformama, navodi i dodaje da su reforme, posebno u vladavini prava, u fokusu procesa proširenja i potrebne kao podrška tom Planu, budući da jačaju poslovnu sigurnost i stvaraju bolju investicionu klimu.

“Komisija je osim Plana usvojila Paket proširenja za 2020. godinu, u kom je procenila tekuće, suštinske reforme na Zapadnom Balkanu i predstavila preporuke i smernice o daljim koracima koje naši partneri treba da naprave. Njihovo dinamično sprovođenje neće samo dati dugotrajne rezultate već će ubrzati i napredak na putu ka EU”, rekao je Varhelji.

Podseća da je EU stala uz region i tokom pandemije kovid-19, pružajući neophodnu podršku uključujući hitnu medicinsku pomoć i finansijski paket od 3,3 milijarde evra za rešavanje neposrednih posledica pandemije.

“Novi Plan predstavlja treći stub mog pristupa. Njime će se podržati ne samo dugoročniji socio-ekonomski oporavak regiona i približavanje EU, već će se pojačati saradnja i trgovina u regionu i iskoristiti netaknut ekonomski potencijal regiona. Plan će učvrstiti poziciju regiona kao investicionog čvorišta za evropske kompanije i on će postati nezaobilazno mesto na mapi za investitore koji žele da smanje udaljenost od tržišta u EU i diverzifikaciju putem snabdevanja”, rekao je on.

Kaže da ove nedelje dolazi na Zapadni Balkan gde će lično i direktno predstaviti novi Ekonomsko-investicioni plan i godišnje izveštaje.

“Nadam se da ću dobiti podršku za sprovođenje Plana, kao i jasnu posvećenost reformama i saradnji. na ovome ćemo raditi zajedno kako bismo u narednih pet godina stvorili nov privredni i društveni ambijent”, zaključio je on.