in

Važnost preventivnih pregleda dojki – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

U oktobru posebnu pažnju širom sveta posvećujemo važnosti preventivnih pregleda dojki. Na taj način, bolest može da se dijagnostikuje na vreme i samim tim poveća stepen izlečenja, koji je u tom slučaju oko 90 odsto. Nažalost, karcinom dojke pojavljuje se sve češće kod devojaka.

Kao što se osnovna društveno prihvatljiva ponašanja uče od malih nogu, tako se i redovna navika odlaska na preventivne preglede stiče odmalena. Takav primer daju nam doktorica Božana Stepanov i njene dve ćerke, koje su zajedno došle na mamografski, odnosno redovni i prvi ultrazvučni pregled dojki.

mamograf

Nakon menstruacije svaka devojka bi trebala da se samopregleda i do tridesete godine bi trebalo da uradi ultrazvučni pregled dojki, dok bi prvu mamografiju trebalo da uradi do 40 godine života. One koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu treba da dođu na prvi pregled već sa dvadeset godina. Doktorka Vučaj Ćirilović napominje da svaka promena na dojci prilikom samopregleda, nije nužno i alarmantna.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo pokrenuo je akciju preventinih mamografskih pregleda sa mobilnim mamografima – “Bori se kao žena, uradi prvu mamografiju” i ta akcija sprovodi se trenutno u Žitištu, a od ponedeljka 5. oktobra u Žablju, te se sve žene pozivaju da dođu i iskoriste priliku da se pregledaju i time postanu savesnije i odgovornije za svoje zdravlje.