in

Virus korone u Evropi ne posustaje: U Velikoj Britaniji rekordan dnevni broj obolelih, u Francuskoj 12.565 novozaraženih

U istom periodu preminulo je još pet osoba, prenosi Rojters. Od početka pandemije od virusa je obolelo 300.619, a preminulo 9.534 osoba.

U Velikoj Britaniji rekordan dnevni broj obolelih

U Velikoj Britaniji u nedelju je registrovan rekordni broj obolelih od kovida-19 – 22.961, neposredno pošto su vlasti saopštile da je zbog problema u tehničkom sistemu bilo grešaka u unošenju podataka testiranja, javlja Rojters.

Agencija navodi da će ovaj slučaj baciti dodatnu sumnju u sposobnost nacionalnog sistema testiranja i praćenja kontakata zaraženih zbog kašnjenja i nepotpunih podataka.

Jučerašnji broj novoobolelih predstavlja dramatičan skok od 12.872 slučajeva registrovanih u subotu.

Te brojke objavljene su satima pošto je ustanova Javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila da je došlo do tehničkih problema u subotu i nedelju u vezi sa unošenjem podataka.

Tehnički problem, koji je uočen u petak a otklonjen juče, pokazao je da 15.841 slučaj obolelih nije unesen u podatke Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Vlasti su saopštile da su svi testirani dobili rezultate na vreme i da je onima koji su bili pozitivno rečeno da odu u samoizolaciju.

U Francuskoj 12.565 novozaraženih, 32 pacijenta preminula

U Francuskoj je u prethodna 24 sata potvrđeno 12.565 novih slučajeva korona virusa, za oko 4.000 manje od rekorda koji je zabeležen u subotu.

Ukupan broj zaraženih u Francuskoj uvećan je na 619.190, dok je od posledica kovid-19 do sada umrlo 32.230 ljudi, za 32 više nego u subotu, preneo je sinoć Rojters.

Tokom poslednjih nedelju dana zbog kovid-19 hospitalizovano je 4.264 pacijenata, od kojih 893 na odeljenjima intenzivne nege, neznatno više od poslednjeg izveštaja.

Udeo pozitivnih testova na korona virus u Francuskoj nastavlja da raste.

U subotu je procenat takvih testova iznosio 7,9 odsto, a danas 8,2.

Pogoršana situacija, nove mere za Pariz

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Parizu i pariskom regionu biće uvedene nove, oštre restriktivne mere radi suzbijanja korona virusa.

Uvodi se najviši nivo uzbune zbog kovida-19 koji predviđa dodatne restriktivne mere kao što su zatvaranje barova, a restorani će morati da primene nove sanitarne protokole da bi ostali otvoreni, saopštio je juče kabinet premijera Žana Kasteksa. Nove restriktivne mere koje će biti predstavljene sutra, stupiće na snagu u utorak i trajaće 15 dana, prenosi Rojters.

Rad od kuće treba da bude prioritet “sada više nego ikad” u Parizu a univerzitetske učionice ne smeju da budu više od pola popunjene, rekao je premijer.

Da bi u gradu bio proglašen nivo najviše uzbune, stopa zaražavanja mora da pređe 100 na 100.000 stanovnika među starijom populacijom i 250 na 100.000 stanovnika opšte populacije, odnosno najmanje 30 odsto kreveta na intenzivnoj nezi bude rezervisano za pacijente od korona virusa.