in

Mirović: Odlazak pesnika ljubavi i ravnice

“Svojom poezijom i svojom muzikom, Đorđe Balašević je trajno obeležio umetničku scenu ne samo kod nas, već u celom regionu, decenijama budeći najdublje emocije slušalaca svih generacija, koji i danas njegove pesme znaju napamet. Balaševićevim odlaskom, u našoj muzici i u našoj umetnosti u celini ostaće ogromna, nenadoknadiva praznina, ali će on nastaviti da živi u svojim pesmama koje su se, odavno, iz bogate umetničke fikcije pretvorile u nezaobilaznu boju ljubavi i ravnice, o kojima je pevao lepše i nežnije od bilo koga drugog”.

U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, porodici, prijateljima i svima koji su ga voleli, izražavam najdublje saučešće, navodi se u telegramu saučešća predsednika Pokrajnske vlade Igora Mirovića.

Dačić: Balašević je bio ikona Novog Sada i ljubav Beograda

Predsednik Skupštine Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici preminulog kantautora Đorđa Balaševića.

“Đorđe Balašević bio je umetnik koji je umeo da oslušne sve nas, a mi smo ga pratili, pevajući njegove pesme koje su ostale odane traganju za mogućnostima da naš jezik progovori na nov, suptilniji i izrazitiji način”, naveo je Dačić.

Ostaće upamćen i kao izvrstan i provokativan pesnik, ikona grada Novog Sada i ljubav Beograda, napisao je Dačić i dodao:”Izvođač, pesnik i mudri mislilac čije smo pesme pevali prateći ga dušom i srcem”.

“Srpska kulturna scena je izgubila još jednu mudru i samosvesnu glavu iz generacije pedesetih i šezdesetih, koji su je održavali na evropskom i svetskom nivou, istovremeno svesnih na kojem jeziku pevaju i kojem jeziku služe”, napisao je Dačić u telegramu saučešća porodici Đorđa Balaševića.