in

Narodnoj kuhinji u Pančevu 30 miliona dinara, uslugu koristi 300 osoba

Korisnici Narodne kuhinje u Pančevu uglavnom su pripadnici starije i socijalno ugrožene populacije. Oni to pravo ostvaruju posredstvom Centra za socijalni radm a obroke dobijaju besplatno ili uz minimalnu doplatu u zavisnosti od finansijskog stanja.

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva kaže

”Korisnici svakodnevno imaju pravo na obroke. Mogu da ručaju u prostorijama klubova za odrasla i stara lica. Mogu da preuzmu obrok a za teže pokretne i nepokretne korisnike ti obroci se distribuiraju na kućnu adresu. Trenutno imamo 80 penzionera koji koriste ovaj obrok, 310 korisnika socijalne kategorije narodne kuhinje i oko 90 obroka koji se distribuiraju na kućnu adresu.”

Starijim Pančevcima ovakva pomoć itekako znači. Neki od njih redovno dolaze u Klubove za stara i odrasla lica gde ih čekaju obroci koji se pripremaju u kuhinji Gerontološkog centra.

Dušan Iglendža, penzioner kaže: “Tu sam oko 5 meseci. Zadovoljan sam hranom i uslugom, lepo je, čisto i nemam primedbi.”

Dragan Dugić, penzioner napominje: “Ja sam član kluba i Korisnik od 2008 godine. Potpuno sam zadovoljan obrokom i higijenom”.

Mnogima su ovi klubovi spas od usamljenosti iako trenutno ne rade sekcije i nema uobičajenih aktivnosti zbog epidemijske situacije.

Hrana za starije i socijalno ugrožene stiže i do okolnih sela. 

Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kaže:

“Za naseljena mesta nemamo organizovanu narodnu kuhinju ali obezbedi se ukupno 726 paketa životnih namirnica I higijene svaki mesec za potrebe žitelja naseljenih mesta.Distribucija ide preko Gerontološkog centra i mesnih zajednica.”

Za narodnu kuhinju iz budžeta grada Pančeva za ovu godinu opredeljeno je 30 miliona dinara.