in

Pančevu četiri miliona za “Zeleni vetrozaštitni pojas”

Na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine Pančevu je odobreno četiri miliona dinara za podizanje vetrozaštitnih pojaseva. Lokalna samouprava uložiće dodatnih 11 miliona dinara kako bi se pošumljavanje nastavilo u što većem obimu.

“Projekat podizanja vetrozaštitnih pojaseva duž putnih pravaca na teritoriji Pančeva je kapitalni projekat grada koji se sprovodi od 2015 godine. U prethodnih pet godina JKP Zelenilo koje je dobilo ovlašćenje da radi taj projekat je posadilo oko 40 hiljada sadnica na svim većim putnim pravcima i atarskim putevima,” kaže Katarina Banjai, članica gradskog veća Pančeva zadužena za ekologiju.

Značaj drveća u gradovima je višestruk. Osim što služi kao prečišćivač vazduha i proizvodi kiseonik drveće smanjuje buku, štiti od poplava, prirodno je stanište velikog broja ptica. Ima važnu ulogu i na poljoprivrednim područjima.

“Vetrozaštitni pojasevi su izuzetno značajni za poljoprivredu jer sprečavaju da vetar odnese najplodniji deo zemljišta humus koji se sastoji od elemenata neophodnih za kvalitet poljoprivrednih proizvoda.A jačina vetra na oranicama utiče i na promenu mikroklime.Smanjenjem jačine vetra smanjuje se isparavanje zemljišta a povećava se relativna vlažnost vazduha,” napominje Banjai.

U planu je da se radovi na podizanju i održavanju vetrozaštitnih pojaseva , za koje je izdvojeno 15 miliona dinara, završe do kraja ove godine.