in

Pokrajina izdvaja 150 miliona dinara za pomoć porodicama sa troje ili više dece

Ove godine za te potrebe namenjeno je 150 miliona, a glavni uslov je da se treće ili četvrto dete rodilo od početka prošle godine do marta 2021.

Lauri i Goranu Miljkoviću je sa dvoje dece i trećim na putu stan od nešto više od 60 kvadrata bio skučen. Planirajući da kupe komotniji dom čuli su od prijatelja za konkurs pokrajine i odlučili da se prijave. Najmlađi član porodice Elena rodila se u maju 2018. Godine, te je glavni uslov bio ispunjen, a osvojeno treće mesto na konkursu omogućilo im je kupovinu dugoželjene prostrane kuće u centru Temerina.

Porodica Miljković je deo sedam odsto porodica u Srbiji koje imaju troje ili četvoro dece, a da bi prirodni priraštaj bio zadovoljavajući potrebno je da taj procenat bude oko 40 odsto, naglašavaju u pokrajinskom sekretarijatu za socijanu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Upravo zato dodeljivanje novca nije socijalna, već demografska mera.

U toku prethodna tri konkursa 278 porodica je dobilo novčanu pomoć, a ove godine je za te potrebe izdvojeno 150 miliona dinara. Sve potrebne informacije, kao i koja dokumentacija je neophodna mogu se dobiti pozivom na broj sekretarijata ili na sajtu www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.