in

Saobraćajna i komunalna infrastruktura glavni problemi meštana Bašaida

Glavni problemi meštana Mesne zajednice Bašaid kod Kikinde odnose se na saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu. Za njihovo rešavanje neophodna su brojna ulaganja, od kojih će pojedina biti neminovna u narednom periodu, budući da se, usled nedostatka sredstava, to dugo godina odlagalo.

„Kružni tok na izlazu iz sela je problem, ne samo za meštane Bašaida, već i okolnih mesta. To je dugogodišnji problem, koji će se, nadamo se, rešiti krajem godine. Od drugih problema izdvajamo i naš Kulturni centar, koji je takođe u izrazito lošem stanju“, saopštio je Bojan Mikalački, predsednik MZ Bašaid.

Pored Doma kulture, postoji još mnogo objekata koji su važni za život meštana, a koji već godinama propadaju, poput prostorija Udruženja penzionera u tom mestu.

„U pitanju je stari, ali veoma lep i funkcionalni objekat. Ipak, zahteva dosta ulaganja i prema procenama kolege inženjera, trebalo bi izdvojiti oko pet miliona dinara, za njegovu buduću sanaciju i adaptaciju“, kazala je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Ako se u obzir uzmu priliv sredstava i obim budžeta, nerealno je očekivati da se svi problemi funkcionisanja mesnih zajednica mogu rešiti. Zbog toga je važno pribaviti sve podatke o budućim ulaganjima.

„Bitno je da mesne zajednice imaju to u planu, da bi se napravili prioriteti i da se onda redom rešavaju gorući problemi, od komunalne infrastrukture, ulica, puteva, do objekata društvenih delatnosti, domova kulture, udruženja penzinera, škola i svega ostalog“, izjavio je Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice.

Osnovna škola „1. oktobar“ u Bašaidu bila je jedan od prioriteta u proteklom periodu, pa su tamo nedavno sanirani toaleti. Pored toga, sanirane su i prostorije Ogranka Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u tom mestu.