in

Sećanje na Đorđa Balaševića: “Pop Ćira i pop Spira”, u tri čina večeras na RTV

„Pop Ćira i pop Spira“ je televizijska serija snimljena u produkciji TV Novi Sad i TV Beograd. Nastala je kao plod želje rediteljke Soje Jovanović da napravi rimejk sopstvenog filma iz 1957. godine, što je učinila u vidu ove trodelne (mini) serije koja se smatra najpoznatijom i najkvalitetnijom ekranizacijom čuvenog dela Stevana Sremca.

Mesto radnje je jedno bogato banatsko selo, čiji su stanovnici toliko pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva, već četiri popa.

Meštani su složni, spremni na veselje i zabavu, a popovi uživaju u izobilju. Odlično se slažu i, ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, goste se u svojim domovima, a njihove dve ćerke, Juca i Melanija, odlične drugarice, uvek dobro raspoložene, bezbrižno ćaskaju. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše popadije Persa i Sida svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, ali se ne ide dalje od toga: koja bolje izgleda, ili koja je bolji ručak spremila.

Pravi zaplet nastaje kad u selo stigne mlad i zgodan novi učitelj, Petar Petrović. Iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. One prepoznaju da bi valjalo ovu jedinstveno dobru priliku neženje iskoristi. Nevolja je u tome što je on jedan, a udavače dve, obe popine ćerke. Počinje prava utakmica oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju.

Pop Spira je imao tu čast da prvi kući na ručak dovede potencijalnog mladoženju, a kao slučajno su im u goste baš tog dana došli pop Ćira i njegova žena Persa, sa Melanijom. Popadije su svesrdno hvalile svoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.

Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju, ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša, da mu je bilo teško i dan bez nje, a i on se njoj sviđao i svako veče su se viđali. Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat između gospođe Side i Perse.

A Juca, pop Spirina kći, baš i nije volela tog učitelja. Njeno srce pripadalo je nekom drugom, tačnije Šaci, bricinom pomoćniku. Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.

Od tada dve porodice više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna tračara frau Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim događajima…

Došlo je do koškanja između popova, a zatim i do tuče, gde je pop Spira popu Ćiri polomio levi kutnjak.

Pop Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu, pa ga je naterala da tuži kolegu vladiki. Međutim, tokom putovanja, pop Spira uspeva da izigra popa Ćiru, zbog čega Ćira ispada lažov pred vladikom, čak umalo biva i kažnjen. Iako su ih je vladika naterao da se zagrle i pomire, njihovo prijateljstvo je pokvareno…

Na koncu, Pera je oženio Melaniju i postao đakon, a Šaca je oženio Jucu i postao berberin, a popadije i dalje nisu bile zadovoljne kako su stvari ispale…

Glavne uloge: Stevan Salajić, Đorđe Jelisić, Olivera Balašević, Đorđe Balašević, Vesna Čipčić, Dara Ćalenić, Saša Selenić, Vladislav Kaćanski

RTV1/ petak, 19. februar u 22.50 časova