in

Vučić: Ako EU ne prihvati, prugu Beograd-Niš gradimo sa CRBC

Vučić je rekao da je ta kompanija dala dobru ponudu za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša. Istakao je da je vrednost te investicije dve milijarde evra, a da bi brza pruga išla brzinom 200 kilometara na sat.

Predsednik je istakao da bi se od Beograda do Niša stizalo za sat i 15 minuta.

Vučić: U mom bloku o Čen Bo piše…

Vučić je izjavio da je posle sastanka sa ambasadorkom Kine u svom bloku zapisao nešto što će puno značiti za našu zemlju, kao i da čim je to tu zapisano – Kinezi to i poštuju.

“U mom bloku piše… ekselencijo, da to javno i kažem, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš ako budemo dogovorili – piše ‘Čen Bo će pomoći’. Mnogo je važan ovaj moj blok, samo se vi smejte”, rekao je Vučić tokom obraćanja novinarima u prisustvu kineske delegacije.

Objasnio je da će Čen Bo pomoći u vezi sa procedurom kod kineske Eksim banke za finansiranje brze pruge od Beograda do Niša da se značajno ubrza procedura i da traje svega tri meseca, umesto uobičajenih 18 do 21 meseca.

vucic544443

Hoću da što pre korist od brze pruge osete građani Beograda i Niša, kao i celog Pomoravlja i zato je važno da kineska Eksim banka donese odluku za tri meseca, a ne skoro dve godine, kaže predsednik.

“Ceo sat smo razgovarali i tek na kraju sam napisao to u svoj blok, a kada sam to zapisao u svoj blok onda to i ide tako”, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija uspeti da postigne velike rezultate, iako ga brine situacija sa korona virusom u svetu.

Pandemija nije uticala na saradnju Srbije i Kine

Predsednik Srbije sastao se danas sa predstavnicima kompanije

“China Road and Bridge Corporation” (CRBC)
, sa kojom je potpisan ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora.

“Uprkos uticaju pandemije kovida 19, saradnja Srbije i Kine se neprekidno razvija, što je donelo konkretne koristi ekonomskom oporavku naše dve zemlje”, izjavila je danas ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

“Velika mi je čast što danas zajedno sa predsednikom Vučićem svedočim još jednom koraku u unapređenju saradnje kineskih kompanija sa srpskim partnerima”, rekla je Čen nakon potpisivanja ugovora za Fruškogorski koridor, koji će raditi kineska kompanija

CRBC
.

Ambasadorka je navela da je

CRBC
prva kineska kompanija koja se bavi infrastrukturom u Srbiji, i već je, kaže, vrlo uspešno završila nekoliko projekata u zemlji.

vucic, crbc

“Uverena sam da će uspešno ispuniti i svoje obaveze iz ovog ugovora i da će dati novi doprinos saradnji dve zemlje i ekonomskom razvoju Srbije”, rekla je Čen.

Ona je dodala da će kineska ambasada pružiti svu pomoć svim kineskim kompanijama za dalji razvoj saradnje sa srpskim partnerima.

Vlada Srbije i kineska kompanija

CRBC
potpisali su danas Ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra.