in

Zahtevi Milana Lukića Hagu – JMU Radio-televizija Vojvodine

U saopštenju Mehanizma se navodi da je Lukić je 1. septembra ove godine podneo zahteve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog veća da preispita određene nalaze koji su protiv njega doneti u prethodnim presudama i dodelu pravne pomoći na teret Mehanizma, prenosi BIRN.

Lukić nije izričito naveo u zahtevu da li traži preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodajući kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Statutom Mehanizma, za ovakve zahteve, kako je saopšteno, formirano je Veće od pet sudija – Karmel Agius, predsedavajućI veća, sudije Alfonsa Oria,

Liu Daqun, Grasiela Susana Gati Santana, Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovjčnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općštna Rudo). Tada je saopšteno da su nakon ispitivanja Lukića, u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Hagu, ispunjeni poslednji procesni uslovi za podizanje optužnice.

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine, pa je Lukiću, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obaveštava o potvrđenoj optužnici, da je potrebno da izabere branioca sa dostavljene liste Odela krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio da prihvati dokumente Suda BiH.