in

Deca kao ogledalo svojih roditelja (AUDIO)

“Ni jedan roditelj nije savršen i desi mu se neki pljesak po guzi ali tanka je linija između toga i nasilja. Važno je da imamo svest o tome da treba da budemo strpljivi i dosledni. Ako je dete u opasnosti a malo je, naravno da ćete ga skloniti od toga i pustiti i ono i vi da se smirite. Nakon toga ćete mu objasniti, shodno uzrastu razlog i morati ponoviti više puta dok to ne postane obrazac ponašanja” rekla je Dejanović.

Imamo Strategiju i porodični Zakon koji štite prava deteta ali adolescenti mogu da zloupotrebe zakon naglasila je sagovornica iz UNICEF-a. Prema njihovom istraživanju, 83 odsto mladih smatra da bi roditelji trebalo da se edukuju o roditeljstvu.

Novosadsko savetovalište za brak i porodicu radi već 30 godina a besplatne usluge je koristilo do sada 40 hiljada sugrađana.

Psiholog i psihoterapeut savetovališta Ljiljana Borđoški kaže da se protekle godine od ukupnog broja javljanja, četvrtina javila sa problematikom roditeljstva. Najveći izazov je postavljanje granica kako roditelji ne bi postali previše popustljivi.

“Deo odrastanja je da deca shvate da u životu postoje neke prijatne stvari koje se ne mogu uvek raditi i neprijatne koje se moraju raditi”. Važno je da roditelj bude istrajan u zahtevima kojima često dete ne vidi cilj i da kada ih kritikujemo, kritikujemo ponašanje a nikako osobu. Znači, pohvale (realistične) upućivati na ličnost a kritiku na ponašanje” naglasila je sagovornica. 

“Poenta je da roditelj bude emocionalno stabilan kako bi bio najbolji roditelj svom detetu” izjavila je dečiji psiholog Višnja Dild Žeželj.

Psiholozi se slažu u tome da roditelji, kao odrasle i zrele osobe, treba da preuzmu odgovornost i preispituju svoje metode vaspitanja i moguće posledice.