in

Najveći i najbrži rover NASA sve bliži Marsu (VIDEO)

Rover od 2,7 milijardi dolara, koji treba da sleti na Mars večeras u 21.55 časova po našem vremenu predstavlja najnoviji i najambiciozniji Nasin napor da pronađe dokaze o životu na Marsu.

Iako je to sada neplodno mesto ledenih dina, peščanih pijavica, mrtvih vulkana i hladnih vetrova, naučnici veruju da je Mars u dalekoj prošlosti možda bio relativno topao svet pogodan za hemiju života, piše Vols Strit Džurnal.

“Persevirens će pokušati da odgovori na vekovno pitanje koje je generacijama izmicalo čovečanstvu da li je život ikada postojao negde drugde izvan naše planete”, rekao je Tomas Curbuhen, saradnik administratora za naučnu misiju svemirske agencije iz Vašingtona.

Tokom svoje dvogodišnje misije, Persevirens će lutati površinom i tražiti tragove organske materije, što bi moglo biti dokaz praiskonskih mikroba ili drugih jednostavnih oblika života. Druga mesta u Sunčevom sistemu, od vrelih oblaka Venere do zaleđenih okeana meseca oko Jupitera i Saturna, takođe mogu imati potencijal za život. Ali ta mesta se smatraju još nepristupačnijim od Marsa, zaključuje Vols Strit Džurnal.

Prenos sletanja na Mars prati se u BiH

U maloj opštini Jezero u blizini Jajca na zapadu Bosne i Hercegovine stanovnici će putem videobima 18. februara moći da prate sletanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Naziv kratera je odabran među 80 predloga, a kao razlog je navedeno to što na brojnim slovenskim jezicima reč “jezero” opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Naziv kratera obelodanjen je 2. jula 2019. na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, u Sarajevu.

Iz Opštine Jezero su saopštili da je sletanje predviđeno za 20.15 sati i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, u sportskoj sali Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Jezeru.