in

Problem sa koncentracijom kod dece i kako ga rešiti?

I neverovatno je koliko je taj problem progresivan. Iz generacije u generaciju, kao da se dešava nešto što deci blokira razvoj mozga, te jednostavno ne mogu da se koncentrišu na ono što rade, da tome posvete punu pažnju i održe fokus čitav čas. Većina stručnjaka će vam reći da je način života doveo do toga. Nedostatak kretanja neophodnog da bi se mozak pravilno razvijao i višak vremena provedenog pred ekranom koje, s druge strane, bukvalno sprečava taj razvoj. I to su dve stvari o kojima se neprekidno govori, a u iščekivanju da se povodom toga nešto i učini, želimo da skrenemo pažnju najoš jedan, veoma bitan faktor za dečji razvoj, a to je ishrana.

Mozak je organ koji radi 24 sata dnevno. Uvek. I dok spavate i dok se odmarate, dok se vozite, trenirate, u svakom momentu. I da bi vas što bolje i što duže služio, kao i skupom automobilu, potrebno mu je kvalitetno gorivo, od prvih dana. Ako ga hranite loše, radiće loše. Ako ga hranite dobro, služiće vas i dobro i dugo.

Nauka kaže da su sledeće namirnice pravo “gorivo” za dečji mozak:

Zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće kao što je spanać, raštan ili brokoli prepuno je nutrijenata koji pomažu mozgu da bolje radi poput vitamina K, luteina, folne kiseline i beta-karotena. Dokazano je da ove namirnice pozitivno utiču na koncentraciju i usporavaju starenje moždanih ćelija.

Borovnice, jagode i drugo bobičasto voće

Idealna brza užina između doručka i ručka. Ne samo da bobičasto voće smanjuje nivoe toksina u krvotoku, već sadrži i značajnu količinu antioksidanata i fitonutrijenata koji poboljšavaju protok krvi do mozga, što onda povećava aktivnost neurona. Najbolje ih je jesti sveže ili odmrznute, u smutijima ili soku.

Koštunjavo voće (bademi, lešnici, orasi…)

Sve vrste. Pronađite ono koje vaše dete najviše voli i ponudite mu na različite načine – za grickanje, u ovsenoj kaši ili smutiju. Koštunjavo voće zapravo sadrži velike količine masnih kiselina i vitamina E. Podjednako su značajni za odrasle, kao i za decu, a jedno istraživanje iz 2014. pokazalo je da ova vrsta voća poboljšava kognitivne sposobnosti i memoriju i ima važnu ulogu u sprečavanju neurodegenerativnih bolesti.

Pomorandže

Zapravo – vitamin Ce. Može se pronaći i u paprici, kiviju, jagodama. Moćan je antioksidant i uspešno se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju moždane ćelije.

Ako deca više vole napitke nego sveže voće, bez griže savesti im ponudite sok, ali hladno ceđen. I kad birate maslinovo ulje u prodavnici, sigurno gledate da li je dobijeno hladnim ceđenjem, zar ne? Sok dobijen hladnim ceđenjem do 2 dana možete držati u frižideru bez značajnog gubitka nutrijenata.

Crna čokolada

Da li ste primetili da je (skoro) sve što smo do sada predložili zapravo hrana koju deca obožavaju? Ako im prva čokolada koju ponudite i na tome insistirate bude ona sa više od 70% kakaa, oni će je zavoleti. Neće im biti gorka. A ima toliko benefita: poboljšava raspoloženje, pospešuje protok krvi do mozga i sadrži tu minimalnu dozu kofeina koja deci ne šteti, a pomaže im da se koncentrišu.

Bundevino seme

Sadrži magnezijum, cink, bakar i gvožđe, a svi do jednog utiču na pravilno funkcionisanje mozga. Nedostatak cinka povezuje se sa Alchajmerovom bolešću, magnezijum je ključan za uspešno učenje i dobru memoriju.

Ovas

Odličan izbor za doručak je ovsena kaša. Iako veliki broj dece preskače doručak, ovo je veoma loša navika. Jedno istraživanje pratilo je decu koja su svakog jutra doručkovala ovsenu kašu u odnosu na onu koja su jela druge, manje zdrave stvari i ispostavilo se da su ovi prvi imali čak 46% bolje prostorno pamćenje! A sličan je rezultat i sa koncentracijom i pažnjom. Zato neka vaš izbor za doručak ili užinu obavezno bude i ovas.

Dakle, kada je reč o hrani, stvar je jednostavna – pametniji izbor hrane čini decu pametnijom. Pokušajte da primenite neke od ovih saveta i sigurno ćete videti napredak. I budite istrajni! Sticanje zdravih navika nije lak posao, ali se i te kako isplati na duže staze.