in

Složne i agilne žene – lakše do biznisa (AUDIO)

Za Radio Novi Sad govorila je predsednica udruženja “Biznis na štiklama” Sofija Bajić.

Protivepidemijske mere, bezmalo godinu dana, privremeno su zatvorile mnoge male poslove, pre svega zanatskih i ugostiteljskih objekata.

Podaci pokazuju da su žene češće vlasnice onih biznisa u kojima je prvo nastupila zabrana ili ograničenje rada, kao i da čine najveći broj zaposlenih. Zanimljivo je međutim to, da je korona pojedinim preduzetnicama donela neke nove šanse i prilike za poboljšanje poslovanja, kaže predsednica Udruženja Bajić.

Klub Biznis na štiklama okuplja preduzetnice iz Srbije i regiona kako bi one što jednostavnije ušetale u svet biznisa, a kasnije u istom tom biznisu uspešno opstale i napredovale, dodaje Sofija Bajić.

“Mi okupljamo preduzetnice iz naše države i onih iz okruženja u želji da podstičemo žensko preduzetništvao” rekla je. Preduzetnice na “štiklama” su podržane od gradskih i republičkih institucija jer su očigledno prepoznali značaj ove ideje.

U želji da podrže preduzetnice, osim knjigovodstvenih i pravnih usluga, članice tog udruženja su tu i za druge konsultacije koje pokrivaju čitav spektar potencijalnih tačaka na kojima svako može da zapne.

“Za sve što im je potrebno mogu da dođu u Ženski biznis centar a to je u ulici Vase Stajića broj 6, gde im pomažemo u vezi sa apliciranjem na konkursima” izjavila je Bajić. Takođe, preduzetnice mogu da, ukoliko nemaju svoj ofis dođu kod nas i koriste naše resurse i neophodan savet.

Plan je da u junu organizuju veliku međunarodnu konferenciju a u novembru humanitarni bal sa kog će prikupljena sredstva dobiti neka preduzetnica za start-up tj početak svog biznisa.

„Priče na štiklama“ – takmičenje namenjeno preduzetnicama trebalo je da bude održano u martu, ali je zbog protivepidemijskih mera odloženo za ovaj mesec, kaže Sofija Bajić. Uprkos situaciji nastaloj usled virusa korona, ne posustaju od planova.

“Plan je da u junu organizuju beliku međunardonu konferenciju a u novembru humanitarni bal čija prikupljena sredstva će dobiti neka preduzetnica za start-up” dodala je Bajić.

Iako je za neke pandemija donela novi početak i entuzijazam u prvim poslovnim koracima, mnogima je stvorila probleme u opstanku poslovanja. Stoga, preduzetnice poručuju da je potrebno da se podržavaju, ali i da prihvataju novine iz okruženja, da ne pružaju otpor, već da se tome prilagođavaju, što priznaju, nije lako.