in

Srbija uvela neonatalni skrining za cističnu fibrozu

Neonatalni skrining na cističnu fibrozu ubuduće će se sprovoditi u svim porodilištima, saopštilo je danas Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbija.

To udruženje uputilo je danas, u svom saopštenju, zahvalnost RFZO i Ministarstu zdravlja za prepoznavanje potreba obolelih i, navode, vidnih pomaka u poboljšanju lečenja te grupe pacijenata u prethodnih godinu dana.

Posebna zahvalnost upućena je i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i timu lekara koji leči obolele.

U AP Vojvodini je od avgusta 2009. godine iz sredstava AP Vojvodine počela da se sprovodi pilot-studija, a od oktobra 2013. godine neonatalnim skriningom na cističnu fibrozu obuhvaćena su sva novorođena deca u Vojvodini.

Cistična fibroza je nasledna, multisistemska bolest koja zahvata više organa, prevashodno pluća i sistem za varenje.

Oboleli deluju zdravo, ali njihovi organi vremenom propadaju.

Vremenom se pojavljuje i osteoporoza, dijabetes, ciroza jetre, kao i propadanje pluća. Za sada, poslednji vid lečenja je transplatacija pluća, koja nažalost nije dostupna pacijentima u Srbiji. Međutim, udruženje navodi da za obolele od cistične fibroze lek postoji – Trikafta, te da RFZO i Ministarstvo zdravlja ulažu velike napore kako bi taj lek bio dostupan.

Udruženje smatra da bi bilo potrebno da se uvede neonatalni skrining i na druge retke bolesti za koje postoji terapija, kao što je na primer Spinalna mišićna atrofija, navodi se u saopštenju.