in

Zakon decu ne rađa – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Osnivačica organizacije “Mame su zakon” Tatjana Macura saopštila je danas da se posle skoro tri godine primene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom iz podataka Republičkog zavoda za statistiku vidi da broj živorođene dece iz godine u godinu pada i da je drastičan pad od 2,8 odsto zabeležen prošle godine.

“To znači da je u 2020. godini rođeno 1.791 živorođeno dete manje nego u prethodnoj (2019)”, napisala je Macura u saopštenju.

Ističe se da je od primene Zakona ta organizacija uspela da identifikuje više desetina kategorija žena koje trpe loše posledice Zakona i da su žene koje imaju manje od 18 meseci vezanog radnog staža u kontinuitetu najbrojnija grupa koja je pogođena njegovom primenom.

U saopštenju se dodaje da broj nezaposlenih porodilja raste i da ih je u 2019. bilo 2.099 više nego u 2018. godini.

“Skupe mere ne dovode do povećanja nataliteta jer su umesto na porodice koje čekaju svoje prvo ili drugo dete usmerene na porodice koje čekaju treće ili četvrto dete. Prosečna porodica u Srbiji ima 1,6 deteta, a sa jednim detetom je više od polovine porodica”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da država podršku treba hitno da usmeri na porodice koje čekaju tek prvo ili drugo dete, posebno žene sa manje od 18 meseci vezanog radnog staža i da im mora garantovati najmanje nadoknadu u visini minimalca tokom svih 12 meseci.