in

Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane

Cilj je smanjenje zagađenja, ali i korišćenje otpadne hrane, kao resursa za proizvodnju drugih dobara.

Jedan od boljih primera za to je proizvodnja bio gasa od otpadnog jestivog ulja. Neopasni organski otpad takođe ima širok spektar primene u reciklaži i preradi.

Oko 99% otpada od hrane, proizvedene u ugostiteljskim objektima i ustanovama sa sosptevnim kuhinjama i kantinama završi na deponijama.

“Na današnjem skupu ćemo svečano i pokrenuti izazov za prikupljanje 1.000 tona otpada od hrane u narednih godinu dana. Na sajtu

otpadodhrane.rs
moći ćete u svakom trenutku da pratite koje su količine sakupljene, koje su to kompanije koje se društveno odgovorno ponašaju, da kažem, na pravi način upravljaju otpadom od hrane”, kaže Slobodan Krstović, čef jedinice za zaštitu životne sredine NALED.

U Srbiji se godišnje baci oko 990 hiljada tona otpada od hrane, od čega je oko 250 hiljada tona gotovih jela.

Svaki sedmi stanovnik u Srbiji nema tri obroka. Osim što bi se pametnim upravljanjem otpadom od hrane smanjilo siromaštvo i zagađenje životne sredine, prerada otpada od hrane mogla bi da znači i ozbiljan profit.

“Em što imamo gubitke, kao što ste sami rekli, gubitike u gladi i u tom domenu, drugo, imamo u zagađenju i sredstva koja mi koristimo da bi kasnije lečili posledice zagađenja i treće, imamo efektivne gubitke, u tome što mi bacamo energetski potencijal”, kaže Bojan Gligič, regionalni menadžer kompanije ESO TRON.

Retki su ugostitelji koji otpad od hrane prikupljaju za preradu. Među njima je Hotel

„Hyatt Regency Beograd“
koji nedeljno prikupi šezdesetak litara otpadnog jestivog ulja.

“Bilo bi dobro da nas ima više”, kaže šef odeljenja pomoćne kuhinje „

Hyatt Regency Beograd”
, Igor Šarac.

“Tu praksu smo počeli od skoro, tako što je firma koja se time bavi kod nas radila čišćenje hauba. Oni su nas zamolili, ako nam nije problem, da to ulje ostavljamo za njih i da oni dalje rade preradu ulja, što smo mi i počeli negde pre dve, tri godine”, kaže.

Samo 13 odsto ugostiteljskih objekata u Srbiji koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane, pokazuju istraživanja.