in

Bajden bez spotova kritike Trampovog odgovora na pandemiju

Ubrzo nakon što je Bela kuća saopštila da će Tramp provesti “nekoliko dana” u vojnoj bolnici “Volter Rid”, Bajden je rekao da Amerikanci “moraju da se ujedine”.

Demokratski predsednički kandidat je rekao da je Trampova dijagnoza podsetnik na svetsku zdravstvenu krizu, kojom je zemlja naročito pogođena, i da virus moramo da shvatimo ozbiljno.

Mesec dana pred održavanje izbora, Bajden se suočava sa jedinstvenim trenutkom u predizbornoj kampanji koja je i do sada bila haotična, navodi

AP
.

On mora da napravi balans između bolesti njegovog rivala i njenog destabilizirajućeg efekta na Vašington, uz istovremeno izvlačenje zaključka da je korona virus ozbiljan problem i da zahteva strože upravljanje od strane nadležnih organa.

Bajdenov odnos prema pandemiji je od početka bio u suprotnosti sa Trampovim. On je formulisao više planova za saniranje javnozdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije, dok je Tramp saveznim i lokalnim vlastima uglavnom ostavio mgućnost da sami kreiraju svoje smernice, često se suprotstavljajući ekspertima javnog zdravlja.

Kampanja demokratskog predsedničkog kandidata podrazumeva održavanje manjih skupova, uz poštovanje mera socijalnog distanciranja i preporuke o nošenju zaštitnih maski.

Za razliku od njega, Tramp je, uprkos pandemiji, nastavio da održava velike skupove, čiji učesnici obično nisu nosili maske, redovno se podsmevajući Bajdenovoj odluci da u javnosti nosi masku.

Kontrast je bio još više izražen u petak, kada je Tramp u Beloj kući čekao da bude prebačen u vojnu bolnicu zbog kovid-19, dok je Bajden otputovao na planirani događaj u Mičigenu, nakon što je testiran negativan na korona virus.

SAD se nalaze na prvom mestu u svetu po broju zaraženih i preminulih od posledica kovid-19. Prema poslednjim podacima sa sajta Worldometers, u ovoj zemlji je potvrđeno preko 7,5 miliona slučajeva korona virusa, dok je od ove bolesti u SAD život do sada izgubilo više od 213.000 ljudi.