in

Baku: Jermenija raketirala više gradova, ubijeno 24 civila; Simonjan: U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske i da je to pretnja ne samo regionu već i celom svetu.

“U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti tursku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira”, rekao je Simonjan.

Prema njegovim rečima, između Karabaha i Kosmeta nema poređenja jer je Kosmet kolevka srpske srednjevekovne državnosti.

“Ikona srpskog naroda koji je otet i poklonjen Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je otcepljen na osnovu referenduma jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni, dok na KiM nije bilo referenduma”, rekao je on.

Sa druge strane, nastavlja on, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama i u tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

Simonjan kaže da jermenski i srpski narod povezuje tragična istorija i poručio da je otadžbina iznad svega, čak i iznad života.

“Bez žrtvovanja nema spasa i pobede”, poručio je on.

Uzajamne optužbe Jerevana i Bakua za raketne napade

Jermensko ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan da namerno širi dezinformacije o jermenskom bombardovanju grada Gandža, čime traži izgovor za nove provokacije.

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage raketirale Stepanakert, prestonicu samoproglašene republike Nagorno Karabah koristeći raketne sisteme zemlja-zemlja tipa Smerč, Polonez i turske višecevne raketne lansere Artsrun T-300, prenosi TAS.

Istovremeno, ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su jermenske oružane snage izvele raketne napade na ciljeve unutar teritorije Azerbejdžana.

“Naši protvvazdušni radarski sistemi detektovali su rakete koji su ispaljene sa teritorije Jermenije na ciljeve u Azerbejdžanu”, saopšteno je iz ministarstva odbrane u Bakuu.

Baku: Jermenija raketirala više gradova, ubijeno 24 civila

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su jermenske oružane snage raketirale grad Horadiz, naselja u okrugu Ahdžabadi, grad Terter i naselja u okruženju tog grada, kao i teritoriju Goranboj i Gojgol.

ratno, stanje, bomba, napad, jermenija, azerbejdzan

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zbog toga su preduzete odgovarajuće protiv mere, prenosi Tas s.

Kancelarija generalnog tužioca da je u regionu Nagarno Karabah ubijeno 24 civila dok je 121 osoba povređena od 27. septembra kada su počeli sukobi u toj oblasti.

Dodaje se da je u napadima oštećeno 56 civilnoih objekata i 306 kuća.

Iran: Radimo na prestanku vatre, u toku kontakti sa Rusijom

Iran je  saopštio da radi na prestanku vatre u kavkaskom području Nagorno-Karabaha te da je u stalnom kontaktu sa dvema zaraćenim stranama ali i Ruskom Federacijom.

Kako piše ANSA, pozivajući se na portparola ministarstva spoljnih poslova Irana, Sajeta Katibzadeha, pitanje Nagorno-Karabaha je tretirano u telefonskom razgovoru između dvaju šefova diplomatija, Irana i Rusije, Muhameda Džaveda Zarifa i Sergeja Lavrova.

“Islamska Republika Iran je u bliskom kontaktu sa zaraćenim stranama i pažljivo prati razvoj događaja na svojim granicama”, istakao je Katibzadeh, prenosi IRNA.

Danas je, prema izveštajima projermenskih medija, usledio novi napad na prestonicu samoproglašene nagornokarabačke države Stepanakert.

“Azerbejdžanska vojska je otvorila vatru oko 6.30 izjutra. Četiri velika artiljerijska napada izvedena su prema gradu”, navelo je ministarstvo spoljnih poslova NKR.

Prema navodima NKR, 18 civila je stradalo u Stepanakertu, Hadrutu, Martuniju i Martakertu od početka izbijanja sukoba, 27. septembra, sve do jučerašnjeg dana, dok je prema istom izvoru, 80 lica ranjeno.

Takođe, navodi se da se azerbejdžanska strana priprema za novu ofanzivu.

“Situacija u zoni konflikta je teška i napeta ali stabilna. Neprijatelj se priprema za novu ofanzivu. Vojska NKR aktivno prati i nadgleda svaki potez i spremna je da reaguje kako bi na efikasan način izvršila svoje dužnosti”, rečeno je u ministarstvu odbrane nepriznate države, prenosi Interfaks.