in

Brnabić: Srbija je zemlja pobednik, plamen slobode živi večno

Premijerka je navela da otvaramo novo poglavlje u kome je Srbija članica unije evropskih država, za koju kaže da je najveći i najuspešniji mirovni projekat u istoriji čovečanstva, bez obzira na sve izazove sa kojima se suočava.

Istakla je da je istovremeno, Srbija zemlja sa prijateljima i partnerima i na istoku i na zapadu.

“Srbija je zemlja pobednik u oblastima u kojima je kroz istoriju retko pobeđivala – u ekonomiji, broju investicija, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u samu sebe, svoje ljude i u svoju budućnost”, rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.

Poručila je da nastavljamo da samouvereno čuvamo mir, slobodu, nezavisnost i antifašističke vrenodnosti.

“Plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće večno da živi”, navela je Brnabić koja je položila venac na stratište u Jajincima i upisala se u Spomen-knjigu.

Poručila je da treba da budemo ponosni na našu istoriju i Srbiju i da baštinimo sećanja na pretke, odbacujući svaki pokušaj revizije istorije i relativizacije zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Navela je da je pre nepunih osam decenija na ovom mestu, kao žrtve fašizma, jedne od najokrutnije pošasti koja je zahvatila čitav svet tada, mučki ubijeno više od 80.000 nevinih ljudi, Srba, Jevreja, Roma, pripadnika NOR-a i antifašista.

“Danas smo ovde ponovo, kao i svake godine da bismo se poklonili njihovim žrtvama i da bi im odali počast”, kaže Brnabić.

Istorijska je istina, navodi premijerka, da smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije i da smo za našu slobodu i zbog naše istinoljubivosti platili ogromnu cenu, da smo među evropskim državama koje su dale najviše ljudskih života za slobodu, za istinu i za pravdu, a da su naši preci, pružajući otpor zlu, nasilju, teroru i nepravdi dali neizbrisiv doprinos slobodi i dostojanstvu i naše države i čitave Evrope.

Napomenula je da očuvanje slobodne, nezavisne i ponosne Srbije nije zagrantovano, nego zahteva neprekidnu i kontinuiranu borbu pod vrlo teškim okolnostima.

I danas se, kaže, Srbija nalazi pred značajnim političkim i bezbednosnim izazovima i to ne samo zbog odnosa sa Prištinom i vrlo složenih odnosa u regionu, već i zbog nepobitne činjenice da su na teritoriji naše zemlje isprepleteni višeslojni interesi svetskih i evropskih sila, velikih i moćnih zemalja.

ana, brnabic

Zato se, navodi, čini da je zemljama kakva je Srbija, koje cene svoju slobodu i nezavisnost, suvereno pravo da odlučuju za sebe ne zamerajući se nikome, ali jasno birajući svoj put, taj put danas teži i izazovniji nego u bilo kom trenutku nakon Drugog svetskog rata.

“Najveći broj građana Srbije to zna i oseća da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i svi oni koji danas prihvataju štafetu istorije vrlo dobro znaju i svaki dan pokazuju da oni koji su ovde pali nisu ginuli uzalud”, poručila je Brnabić.

Komemoraciji su prisustvovli ministri, predstavnici stranih ambasada, SPC i drugih verskih zajednica, a okupljenima se obratio predsednik Udruženja “Jasenovac” Milinko Čekić, koji je preživeo ustaški logor.

Čekić je rekao da preživeli, deca logoraši, prinuđeni su da pozivaju na suprotstavljanje narastajućoj demonstraciji neonacizma u Evropi, a posebno ustaštva u Hrvatskoj.

Naveo je da je u svetskoj istoriografiji ustaška NDH svrstana u 15 najsmrtonosnijih režima nacističke, rasističke i ksenofobne orijentacije u 20. veku.

“To je bila država u kojoj je na delu vladao teror kakav nije viđen u istoriji ljudske civilizacije”, rekao je Čekić i naveo da zločina, pored odraslih i starih, nisu bila pošteđena ni deca, te da postoje podaci da je u ustaškim logorima ubijeno 23.204 dece, a samo u sistemu logora Jasenovac 19.432 dece.