in

Cene nafte pale nakon Trampovog pozitivnog testa na kovid

Severnomorska nafta Brent je po objavljivanju ovih vesti pala za 1,47 centi ili 3,6 posto, na 39,4 dolara za barel, na trgovanju do 6,15 časova po srednoevropskom vremenu.

Američka

WTI
nafta je takođe potonula za 3,6 procenata ili za 1,40 dolara, na 37,32 dolara, izveštava Rojters.

Oba tipa nafte su na putu da ove nedelje zabeleže, drugu sedmicu uzastopno, velike gubitke –

WTI
gotovo 6,0 posto, a Brent više od 7,0 procenata.

Predsednik Tramp je noćas na Tviteru objavio da su on i prva dama SAD, Melanija Tramp, pozitivni na Kovid-19, nakon što je prethodno saopštio da je započeo proceš samoizolacije kada je utvrđeno da je njegova glavna savetnica Houp Hiks pozitivna na korona test.

Nafta je već bila na negativnoj teritoriji zbog izostajanja sporazuma između predsednice Predstavničkog doma Nansi Pelosi i Bele kuće o većim ekonomskim olakšicama u uslovima pandemije, što dodatno podgreva strahovanja na tržištu od pogoršanja potražnje za “crnom zlatom”.

Zalihe ovog energenta u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK) su porasle u septembru za 160.000 barela dnevno (bpd) u odnosu na mesec ranije, prema istraživanju Rojtersa.

Povećanje je uglavnom rezultat većih isporuka iz Libije i Irana, članica OPEK-a koje su izuzete iz sporazuma naftnog kartela i njenih saveznika, s Rusijom na čelu, o ograničavanju proizvodnje.

Proizvodnja nafte u Libiji je porasla brže nego što su analitičari očekivali usled ublažavanja blokade od strane libijske Nacionalne armije, koja pokušava da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i čije su snage pozicionirane uglavnom u istočnom delu zemlje, gde se nalazi glavnina naftnih postrojenja.

Proizvodnja sirove nafte u Libije je povećana na 270.000 barela dnevno , tako da ova zemlja pojačava izvozne aktivnosti, rekao je jedan izvor iz libijske naftne industrije britanskoj agenciji.