in

Članice EU informisane o opstrukciji Specijalnog suda od strane Prištine

“Dobili smo informaciju da je predstavnica EU za Prištinu (Natalija Apostolova) držala brifing za zemlje članice EU pre nekoliko dana i da ih je informisala o velikim otporima i problemima koje ima taj sud na Kosovu”, rekao je on za TV Pink.

Dačić je naveo da je predstavnica EU tražila podršku zemalja članica da se izvrši pritisak na Kosovo da ne pokušavaju da opstruišu rad suda ili da donese odluku o njegovom ukidanju.

“Oni su čak razmišljali o tome da skupština Kosova donese odluku o ukidanju tog suda, pošto je to formalno njihov sud. Svi su sada upoznati sa onim šta se radi na Kosovu. Jedino je Hrvatska izrazila veliko razumevanje za Kosovo. Kako baš samo Hrvatska da izrazi razumevanje i simpatije za ovaj stav Prištine?”, upitao je on.

Napominje da je Priština tražila da jedna od tačaka u Vašingtonskom sporazumu bude ukidanje Specijalnog suda za zločine bivše OVK na KiM.

Dodaje da sled događaja ide ka tome da sledeći korak bude da Hašim Tači bude uhapšen.

“Druga je stvar da li će biti osuđen, ali sled događaja ide ka tome da će biti uhapšen”, rekao je šef srpske diplomatije i dodao da na to ukazuje i obelodanjivanje optužnice pre nego što je stupala na snagu.

Dačić kaže i da je siguran da optužnicu nisu objavili Evropljani, da se to desilo nekoliko dana pred sastanak u Vašingtonu.

“Na čelu tog suda je Amerikanac. Američka administracija nije sebi mogla da dozvoli da dođe neko ko će da potpiše sporazum i ko će nekoliko dana da bude uhapšen kao ratni zločinac”, naveo je on.

Dačić je podsetio da je Priština 1. novembra prošle godine poslala pismo američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem je, kaže, tražila da se ukine Specijalni sud u Hagu i da zaseda na KiM.

”Sada su dali ustavne amandmane kako bi se taj sud stavio van ustava i zakona, odnosno da se ukine taj sud”, zaključio je Dačić.

Zabrana objavljivanja dosijea koji su na čudan način dostavljani veteranima tzv. OVK

Specijalni sud za Kosovo zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, izjavio je danas advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.

“Naređeno mi je da, kao predstavnik organizacije veterana OVK od 25. septembra 2020. godine, zatražim od udruženja da obavesti Kancelariju specijalizovanog tužioca da ako dobije bilo kakve poverljive informacije, nijedan od tih materijala ne objavi”, rekao je Gaši.

Tvrdi da je dobijeno pismo elektronskom poštom, dokaz da procureli fajlovi pripadaju Specijalnom sudu.

ovk, uck, oslobodilacka, vojska, kosova, 2

Gaši, koji je sa sekretarom organizacije veterana OVK odbio da se odazove saslušanju istražitelja Euleksa u Prištini, smatra da shodno zahtevu iz pisma sudije Specijalnog suda, prethodno objavljivanje dosijea ne predstavlja prekršaj, prenosi RTS.

To prema mišljenju Gašija znači da su predsednik i potpredsednik organizacije veterana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj bespravno uhapšeni i pritvoreni u Hagu.

“Curenje ovih dokumenata iz Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva pokazuje koliko je ozbiljan ovaj sud i ovo tužilaštvo koje optužuje samo pripadnike OVK, ali ne optužuje svoje zvaničnike za skandal koji su oni napravili”, ocenio je Gaši.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže iskaze svedoka, detalje o njihovom identitetu i adrese.

Kosnet: Nije istekao mandat Specijalnog suda

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Filip Kosnet rekao je danas da greši svako ko kaže da je Specijalnom sudu istekao mandat.

Američki diplomata kaže da prema njegovom mišljenju i mišljenju mnogih pravnih stručnjaka sa Kosova i iz inostranstva Specijalnom sudu nije istekao mandat i nije potrebno preduzimati inicijative za njegov nastavak, prenosi Gazeta Ekspres.

„Moje je uverenje i uverenje mnogih pravnih stručnjaka sa Kosova i drugih zemalja sa kojima sam razgovarao, da mandat Specijalnog suda nije istekao, nema potrebe da se nastavlja. Ovo je moje viđenje situacije. Svako tumačenje da je sudu istekao mandat je pogrešno“, rekao je Kosnet u virtuelnom razgovoru sa novinarima kosovskih medija.

Pitanje isteka mandata Specijalnog suda pokrenuli su članovi Organizacije ratnih veterana tzv OVK, koji tvrede da je mandat suda istekao, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovski predsednik Hašim Tači, takođe je pisao predsedništvu Skupštine Kosova, predloživši dodavanje amandmana za produženje mandata Specijalnog suda.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, Kosnet kaže da treba da ga poštuje svaka vlada i da je potrebno zalaganje političkih partija da se javni interes stavi ispred političkog.

“Ako dođe do izmena u sastavu ove vlade i bilo koje buduće vlade na Kosovu i u Srbiji, one moraju da poštuju obaveze preuzete u Vašingtonu. To nisu obaveze koje su namenjene političkoj koristi, već koristi građana obe zemlje”, poručio je Kosnet.