in

Društvo sudija podseća Visoki savet sudstva na svoje predloge

BEOGRAD –

Društvo sudija Srbije ponovo je pozvalo Visoki savet sudstva da razmotri predlog Društva za izmene i dopune Pravilnika o radu Izborne komisije VS S-a, a radi otklanjanja nedostataka Zakona o VS S i unapređenja izbornog procesa pred izbore za nove članove tog najvišeg sudskog organa, iz reda sudija.

U saopštenju Društva sudija se navodi da je dopisom, upućenim u ponedeljak, podsetilo VS S da mu je još pre mesec dana uputilo predlog za pomenute izmene, ali da to pitanje nije ušlo u dnevni red ni 13. ni 14. sednice saveta.

Zbog toga je zatražilo od VS S da ga obavesti da li će o njima odlučivati, ukazujući na neophodnost transparentnosti i demokratičnosti kako izbornog procesa, tako i pripremnih radnji, radi obezbedivanja legitimiteta izbora članova VS S iz reda sudija.

Tim povodom Društvo sudija je ukazalo da zapisnik sa sednice VS S od 8. septembra 2020. godine, na kojoj su imenovani članovi Izborne komisije, nije dostupan na njegovom sajtu, kao ni ostali zapisnici sa sednica održanih nakon 26. maja ove godine.

Novi članovi VS S iz reda sudija treba da budu izabrani na sudijskim izborima, i predloženi Narodnoj skupštini do kraja godine, pošto mandati sadašnjim članovima ističu u aprilu sledeće godine.