in

AKTUELNO: Sve više bolnica u crvenoj zoni

BEOGRAD –

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 571.895 ljudi, a od posledica zaraze preminulo je 5.075 osoba. Hospitalizovano je 6.577 ljudi, a na respiratorima su 242 pacijenta, navodi se na sajtu covid19.rs.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji bar jednom dozom vakcinisano 1.356.000 građana, a da je drugu primilo 913.000. Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, Brnabićeva je reklada se nada da će naredne nedelje moći da popuste merepošto sada, kako je istakla, brojevi stagniraju.

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da supostigli dogovor o proizvodnji vakcine “sputnjik V”protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković ističe da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, dodajući da su bolnice prepune. Kaže dasituacija prvo mora da se smiri pa da se onda govori o otvaranju ugostiteljskih objekatai tržnih centara.

Poslednji talas epidemije koronavirusa u našoj zemlji više pogađa decuposebno od kada se širi britanski soj koji je i zarazniji rekla je  rukovodilac Dečije klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” doktorka Olivera Ostojić.

U jednom od romskih naselja u Nišu počela je vakcinacija, a odziv za imunizaciju je veliki. Red za vakcinaciju ispred Romskog kulturnog centra u Nišu formirao se i pre dolaska ekipa Doma zdravlja. Na vakcinu su čekale i čitave romske porodice.