in

Beogradski sajam očekuje vraćanje svojoj delatnosti

Kako je saopšteno iz Beogradskog sajma, globalni dan sajamske industrije obeležava se pod pokroviteljstvom Međunarodne unije sajmova (UFI) svake prve srede u junu, već šestu godinu zaredom.

I Svetski dan sajamske industrije 2021, a ove godine se događa 2. juna, Beogradski sajam dočekuje pod teretom posledica i okolnosti nametnutih pandemijom koronavirusa.

U tom kontekstu, zbog svog karaktera, i na svim svetskim meridijanima, upravo je sajamska industrija jedna od najvećih i najočiglednijih “žrtava”.

Polazeći od izuzetne uloge koju sajamske manifestacije igraju u pokretanju ekonomija širom sveta, ali i imajući u vidu često katastrofalne i potencijalno trajne efekte koje je pandemija “kovid-19” imala na globalnu ekonomiju u gotovo svim poslovnim sektorima i regionima, i najveća svetska krovna organizacija sajmova UFI insistira da i Svetski dan 2021. bude prigodan povod za afirmaciju nove uloge njenih članova.

I sve to istovremeno motivišući i ulivajući poverenje svima da učestvuju u sajamskim događajima koji u jednakoj meri daju prednost bezbednosti i uspehu.

beogradski sajam knjiga jpg

Snaga te poruke potiče od činjenice da UFI godišnje pokrije blizu 32.000 sajamskih priredbi, na kojima proizvode i usluge predstavi 4,5 miliona kompanija i koje privuku preko 303 miliona posetilaca.

Svi ti izlagači i posetioci svake godine na izložbe troše oko 116 milijardi evra, čineći ih značajnom globalnom industrijom.

Sa više od 680.000 ljudi zaposlenih sa punim i hiljadama drugih sa skraćenim radnim vremenom, sajamska industrija direktno i indirektno podržava još 3,2 miliona radnih mesta sa takođe punim radnim vremenom.

Ukupna poslovna prodaja, uključujući direktnu, indirektnu i indukovanu, iznosi 275 milijardi evra.

Kao oslonac sajamske industrije u ovom delu Evrope, pa čak i dobitnik UFI nagrade za najkreativniju aktivnost 2019. godine, Beogradski sajam je u vrtlog “kovida-19”, ali i na ivicu vlastite poslovne egzistencije, dospeo upravo u vreme kada je trebalo da potvrdi i uspešan start tekuće i sjajne rezultate prethodne poslovne godine.

Tako je baš sa početkom koronavirusa 2020. obelodanjeno da je poslovna 2019. godina Beogradskog sajma bila najuspešnija u poslednjoj deceniji, prihodi su u odnosu na 2018. bili porasli za 12,5 odsto, broj izlagača iz čak 55 zemalja porastao je za 10 odsto, najviše u poslednjih pet godina, a broj posetilaca za 5,5 odsto.

korona, virus, beogradski, sajam, bolnicki, kreveti, 24

Ukupni efekti poslovanja Beogradskog sajma u 2019. godini procenjeni na 14,4 milijardi dinara vrednosti prodate robe i usluga, 4,3 milijarde dinara bruto dodate vrednosti, 1.961 generisano novo radno mesto i 2,8 milijardi dinara ukupnih poreskih prihoda.

Kako je saopšteno iz Beogradskog sajma, sa prestankom korone i “povratkom sveta i u svet”, Beogradski sajam će nastaviti da svojim izložbenim programima doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju na lokalnom, državnom, regionalnom i globalnom nivou – podržavanjem rasta produktivnosti, stvaranjem novih radnih mesta, posebno u okviru sajamske i turističke industrije, pospešivanjem ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, privlačenjem investicija u zemlju…