in

Biciklom doneo preko 10.000 evra za naše mališane i NE PLANIRA DA STANE! (FOTO)

Biciklom je doneo preko 10.000 evra za naše mališane, Foto: Privatna arhiva

Italijan Volfango Pođi prešao je biciklom 1.200 kilometara od Firence do sela Vajska u vojvođanskoj opštini Bač, gde je uručio donaciju od 10.000 evra za otvaranje dečjeg vrtića.

Biking with the wolf
foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Ovo nije bila prva Volfangova humanitarna akcija. Da je pomaganje ljudima u nevolji ono što ga pokreće, shvatio je kada mu je sestra obolela od multiple skleroze.

Tada je odlučio da pobedi svoje strahove.

– Nisam znao da plivam, plašio sam se vode, ali je njena bolest u meni probudila želju da pomažem. Ja sam pre nekih pet, šest godina postao triatlonac, ali ne profesionalni.

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Od tada su povezane njegova ljubav prema biciklizmu i prema humanitarnom radu. To je bio prvi put da je sakupljao novac, a drugi put je istrčao maraton za bolnicu u Firenci koja pomaže deci. Nakon toga je pomagao i ženama koje primaju hemoterapiju.

Za donaciju u Srbiji ima odličan razlog. Volfango je, inače, srpski zet, a ljubav prema domovini svoje supruge osetio je čim je kročio ovuda.

– Prvi put kad sam došao osećao sam se lepo, svi su me voleli. Moja supruga je iz Beograda, a stariji sin je tamo išao u vrtić. Moja deca imaju srpske pasoše.

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Volfango se akcijom “Biciklom do znanja” priključio kampanji “Sezona darivanja” Fondacije Novaka Đokovića za otvaranje vrtića u selima Vajska i Ljubiš. Do njih je došao preko prijatelja.

Kaže da je njegov prvobitni cilj bio 5.000 evra, ali je onda odlučio da duplira iznos. Više od 120 humanih ljudi je doniralo novac.

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Osam dana je putovao biciklom kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, a prešao je 1.200 kilometara.

– Samo putovanje nije bilo teško, ali nije bilo ni lako, uzevši u obzir sve restrikcije koje su na snazi zbog korone. Bio je potreban naporan trening da bih uspeo u svojoj nameri. Baš sam srećan!

Biking with the wolf, Biciklista
foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

Pauzu je pravio upravo u Vajskoj, gde je čitav dan proveo sa mališanima.

– Uživao sam sa decom, bili su mnogo slatki. Donirao sam im majice. Kada sam ih kasnije iznenadio, nosili su baš te majice, rekli su mi i da su spavali u njima.

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Volfango kaže da su i roditelji presrećni.

– Bilo im je zanimljivo moje odelo. Majka jednog dečaka mi je rekla da je njen sin sam naučio da vozi bicikl kako bi i on mogao da pomaže ljudima.

Direktor vrtića ga je pozvao na otvaranje koje je predviđeno za septembar ove godine. 

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Iako se skoro vratio za Italiju, kaže da je još uvek pun emocija.

– Svake noći sanjam kako sam tamo.

Volfango Pođi
foto: Privatna arhiva

Volfango svakako ne planira da prestane sa humanitarnim radom, ali će, kako kaže, sačekati da mu se slegnu utisci.

(Espreso)