in

Čestitke predsednice Vlade i ministara novom patrijarhu SPC

„Sa iskrenim zadovoljstvom primila sam vest o Vašem izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Sigurna sam da su Srpska pravoslavna crkva i svi pravoslavni vernici Vašim izborom dobili patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit Crkve i naroda.

Verujem da ćete kao novoizabrani patrijarh srpski voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva“, navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Ministar Nedimović čestitao Porfiriju izbor za patrijarha

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha SPC, saopšteno je iz tog ministarstva.

”Vasa Svetosti, čestitam Vam dolazak na Svetosavski tron Srpske Pravoslavne Crkve. Uz želje za ličnu sreću i dobro zdravlje u ime svakog srpskog domaćina i poljoprivrednika koji je Crkvi oduvek svojim pravoslavnim bićem pripadao, i u svoje lično ime, želim Vam da nam dugo ostanete Patrijarh vascelog srpskog naroda gde god se on na ovom svetu nalazi”, navodi se u čestitki ministra Nedimovića.

Ministarka Popović čestitala Porfiriju

Ministarka pravde Maja Popović uputila je danas čestitku mitropolitu Porfiriju na izboru za novog partijarha SPC, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

„Sa velikom radošću Vam čestitam na izboru u tron prvojerarha Srpske pravoslavne crkve. Neka Vas dragi gospod molitvama Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog i svih ugodnika božjeg roda pravoslavnog i srpskog podrži na uzvišenoj službi patrijarha srpskog”, navodi se u čestitki ministarke Popović.

”U ovom vremenu velikih izazova i iskušenja pred našom zemljom i ljudskom zajednicom želim da Vas reči bogoslužbene pesme ‘Blagosloven koji dolazi u ime gospodnje’ uvek nadahnjuju u kormilarenju broda srpske crkve. Čestitajući Vam na izboru, želim da Vas uverim da ćete u Ministarstvu pravde Republike Srbije imati postojanog i pouzdanog saradnika na dobro našeg naroda, Republike Srbije i radost naše svete crkve”, navodi se u čestitki ministarke Maje Popović.

Gojković uputila čestitku novoizabranom Patrijarhu srpskom

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je čestitku Njegovoj Svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko – karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, u kojoj je navela:

“Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom Vašeg izbora na tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko – karlovačkog i patrijarha srpskog, u nadi da ćete dugovečno i uspešno voditi Srpsku pravoslavnu crkvu na dobrobit našeg naroda i čitavog pravoslavnog sveta. Duboko verujem da su naš narod i Crkva dobili mudrog poglavara u ovim vremenima punim izazova i iskušenja. Vaša posvećenost i duhovna snaga me uveravaju da ćete uprkos teškim vremenima umeti da sačuvate našu veru, vrednosti svetosavlja i jedinstveno srpskog naroda. Na mnogaja ljeta“.

Selaković čestitao Porfiriju izbor za patrijarha

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je čestitku Njegovoj Svetosti arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom, gospodinu Porfiriju povodom izbora za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Vaša Svetosti, U ime Ministarstva spoljnih poslova i svoje ime najsrdačnije Vam čestitam na izboru za Patrijarha srpskog.

Saznanje da ste kao Mitropolit zagebačko-ljubljanski i u svim pređašnjim Vašim službovanjima, izazivali veliko poštovanje među vernicima, daju mi za pravo da očekujem da ćete i na tronu Svetog Save snažno svedočiti o pravoslavlju, kako u Srbiji, tako i u celom svetu, doprinoseći jačanju bratske i prijateljske ljubavi među narodima.

Vaša uloga biće veoma važna i u godinama u kojima će Srbija nastojati da učvrsti svoje mesto u porodici evropskih naroda, a Vaše mudre reči i dela vodiće pravoslavni srpski rod putem ljubavi i zajedništva, dajući mu snagu da prevaziđe sve izazove vremena u kome živimo.

Istovremeno, izražavam svoje najtoplije želje i nadu da Vaše delovanje, kao 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, bude uspešno na korist srpskom narodu i svim ljudima dobre volje.

Molimo se Gospodu da Vam podari zdravlje, snagu i blagoslov, da kao Prvojerarh naše Svete Crkve vodite poverenu Vam pastvu na putu spasenja, nade i vere”, navodi se u čestitki šefa srpske diplomatije.

Stefanović čestitao Porfiriju izbor za patrijarha srpskog

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je danas mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Stefanović je u čestitici koju je objavio na svom Fejsbuk profilu istakao da je posebno ponosan na to što je Porfirije bio episkop vojni, a potom i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

“Vaša svetosti, želim Vam dobro zdravlje, mudrost i snagu da održite vekovno snažno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda. Na mnogaja ljeta”; poželeo je ministar Stefanović novoizabranom patrijarhu.