in

Dom kulture u Batočini – spoj muzičkih instrumenata, doboša, bubnjeva, klarineta i harmonike

Na centralnom trgu opštine Batočina nalazi se Kulturni centar ,,Dositej Obradović’’ koji je izgrađen 1976. godine u obliku muzičkih instrumenata. Ovaj nesvakidašnji Dom kulture predstavlja u građevinskoj formi spoj doboša, bubnjeva, klarineta i harmonike.

“To je jedno arhitektonsko rešenje koje je prevazišlo i sadašnje vreme arhitekte Nikolića zbog toga što je specifičnost objekata koji su u sastavu ovog kulturnog centra afirmisani prema muzičkim instrumentima. Ovo je jedan od simbola naše opštine i mi smo jako ponosni na ovaj objekat”, saopštio je Saša Golubović, v.d. direktor Kulturnog centra Dositej Obradović, Batočina.

“Sigurno da nije bilo lako da se spoj tih oblika pretvori u nešto što može da bude korisno iznutra, ali vidi se i po samom unutrašnjem uređenju ovog kulturnog centra da se uspelo u tome da se sve složi da to bude i lepo i funkcionalno što je nešto najvažnije u arhitekturi”, rekao je Milan Stanisavljević, arhitekta u odeljenju za urbanizam opštine Batočina.

Kako spolja tako i iznutra prati se forma muzičkih instrumenata pa skoro da nema ćoška pod pravim uglom. Bioskopska sala prati formu harmonike, stepenice su kružne dok se penjete kroz klarinet, a u dobošu se nalaze kancelarije.

“Pored toga Batočina je u to vreme imala neke tri četiri rok grupe što je za mesto te veličine bilo izuzetno značajno, radila je diskoteka pri Domu kulture, radila je i biblioteka, dramska sekcija je postojalo i to je bilo nešto čime se Batočina u to vreme ponosila i značajno razlikovala od mesta njene veličine iz celog regiona i okruženja”, kazao je Srđan Biorac, član opštinskog veća Batočina za urbanizam i prostorno planiranje.

Opština Batočina je sedamdesetih godina dobila Dom kulture koji se razlikovao od dobro prepoznatljive jugoslovenske arhitekture, a tada kreće i razvoj kulturnih dešavanja i manifestacija u ovoj malenoj opštini.