in

Država je obavezna da obezbedi prava Roma na zaposlenje

BEOGRAD –

Država mora da omogući jednake uslove za zaposlenje Roma jer ostvarivanje prava na rad dovodi do ostvarivanja i drugih prava, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u ragzovoru sa predstavnicima pokreta Opre Roma Srbija.

U emisiji koju je organizovao taj pokret povodom tragičnog događaju u romskom naselju na Čukarici kada je 12. marta od strujnog udara sedmoro lica, od kojih je šestoro maloletne dece zadobilo teške opekotine,a jedan dečak je preminuo, Poverenica je uputila preporuku mera nadležnim institucijama da se hitno ukloni deponija i da se pronađe urgentno rešenje za ovu situaciju.

Takođe je istakla da institucija poverenika mora da bude pristupačnija Romima kao nacionalnoj manjini koja je najdiskriminisanija u Srbiji.

Poslat je apel nadležnim institucijama da omoguće učešće Roma u kriznim štabovima kako bi mogli da doprinose boljem upravljanju Covid-19 krizom u romskoj zajednici u borbi za minimum standarda za dostojanstven život.

Predstavnici pokreta Opre Roma Srbija su se zahvalili na učešću i razgovoru jer je u ovom trenutku veoma važna podrška svih organa države, ističe se u saopštenju tog pokreta.