in

Godišnjica stradanja srpskih civila u Sijekovcu: Minimiziranje zločina

Kako se navodi u analizi, motiv i uzrok napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja.

Liturgija u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda, uz ograničen broj prisutnih, počela je liturgija povodom obeležavanja 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

Nakon liturgije biće održan pomen poginulima, a potom i polaganje venaca i paljenja sveća kod spomen ploče.

Pomenu prisustvuje premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i delegacija NSRS.

Hrvatsko-bošnjačke snage ubile civile i zapalile pedesetak kuća u selu bez ikakvog povoda, a Hjuman rajts voč (HRV) navodi da nije mogao utvrditi navode o pokolju, jer se, navodno, radilo o oružanom sukobu između srpskih i hrvatsko-bošnjačkih vojnika, pri čemu je, kako HRV tvrdi, poginulo samo dvadesetak vojnika.

U takvoj analizi HRV-a, “civilne žrtve u tom sukobu nastale su slučajno, kada su se meštani našli između dve sukobljene strane”.

Još ciničnija su tumačenja nekih izvora, da je “hrvatsko-bošnjački upad u Sijekovac bio odgovor na pokušaj srpske paravojske da zauzime Savski most koji vodi prema Hrvatskoj”, pri tome nema odgovora na pitanje šta su radile vojne snage Republike Hrvatske na teritoriji BiH.

U toku tih dejstava zabeležena su zarobljavanja, mučenja i egzekucije srpskih civila na stadionu u Bosanskom brodu.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2014. godine osudio Zemira Kovačevića na 10 godina zatvora, jer je kao pripadnik Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, u toku marta i aprila, kao i jula i avgusta 1992. godine na području Bosanskog Broda, sam i sa neidentifikovanim pripadnicima HOS i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.