in

Hag: Saljihu Mustafi po treći put produžen pritvor

Prema ovoj odluci sudije za prethodni postupak, pritvor može da mu traje još dva meseca, nakon čega će krajem maja sudija ponovo razmatrati da li i dalje stoje razlozi za njegovo zadržavanje u haškom pritvoru.

Odbrana Mustafe je prethodno tražila od sudije da mu ukine pritvor sa ili bez posebnih uslova, ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje.

Sudija za prethodni postupak smatra da i dalje postoje visoki rizici da će Mustafa pobeći, ometati postupak ili učiniti novo krivično delo ako se nađen na slobodi.

Mustafa je uhapšen 24. septembra prošle godine i izručen Hagu gde se nalazi u pritvoru i čeka suđenje po optužnici koja je potvrđena 12. juna, a objavljena 28. septembra.

U njoj se pored ostalog navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova najavio je da će se, pored ostalog braniti alibijem.