in

Imala je život kakav se VIĐA SAMO NA FILMOVIMA

Paula fon Preradović, Foto: Profimedia

Ove godine je tačno 70 godina od smrti pesnikinje Paule, austrijanke srpskog porekla, koja je napisala tekst za Austrijsku himnu “Zemlja planina, zemlja reka” (Land der Berge, Land am Strome).

Njeni stihovi himne nastali su neposredno nakon Drugog svetskog rata. Ona je tada pobedila u izboru za tekst pesme koja će biti zvanična austrijska himna, a na tom takmičenju je učestvovalo 1.800 ljudi.

Reči pesme Paule fon Preradović potvrđene su 1947. godine kao nova himna, uz muziku Vofganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine.

Ova Austrijanka srpskog porekla rođena je u Beču, ali je svoje detinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli koja je tada pripadala Austrougarskoj.

Paulin otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio poreklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije.

Oni su se u XVII veku, pre velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora. U vreme preseljenja starešina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

Jedan deo porodice Preradović dobio je ugarsko plemstvo i koristio predikat fon Preradović.

Austrijanka srpskog porekla imala je dva brata i dve sestre, a udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldena i sa njim je imala dvoje dece, Frica i Ota Moldena.

Paulin muž Ernest je postao glavni urednik novina, a za vreme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni.

Austrijska Pošta je 1996. godine u znak počasti prema Pauli izdala poštansku marku s njenim likom i naslovom himne.

(Espreso/Blic)