in

Janković: Neprimereno da pričamo o otvaranju kafića, medicinski deo štaba traži potpuno dvonedeljno zaključavanje

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve važeće mere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih zaraženih raste, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sistem, pa se na bolničko lečenje primaju samo najteži pacijenti.

Ne mogu dovoljno a naglasim koliko je situacija ozbiljna. Trijažni centri su opterećeni, sada je situacija teža jer preovlađuju pacijenti sa težim kliničkim slikama, rekao je Janković, apelujući da se građani odmah po pojavi simptoma kovida 19 jave lekarima.

On je ukazao na sve veći prisustvo britanske varijante korona virusa, navodeći da je britanski soj zarazniji i agresivniji.

Janković smatra da je “veliki izazov” sprovoditi masovnu vakcinaciju u trenutku masovnog zaražavanja jer mnogi obole iako su vakcinisani zato što dođu u kontakt sa virusom pre nego što vakcina uspe da podstakne imunloški odgovor organizma.

On je naglasio da je zaštita posle dve-tri nedelje nakon primljene druge doze velika – oko 97 odsto u odnosu na nezaštićenost ako se vakcina ne primi na vreme.

Neprimereno da pričamo o otvaranju kafića

Janković je izjavio da je procenat pozitivnih među testiranima i dalje jako visok, da su bolnice prepune i da je neprimereno pričati o otvaranju kafića.

Situacija, prema njegovim rečima, mora prvo da se smiri pa da se onda govori o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Janković je rekao da će eventualno otvaranje kafića i tržnih centara tek biti razmatrano, zavisno od epidemijske situacije.

“Neprimereno je sad diskutovati o tome. Zavisi da li će situacija da se stabilizuje, to ne vidimo, bolnice se pune, i ne možemo govoriti o ublažavanju. Poboljšanje je nezahvalno prognozirati, a izjava o slabijim merama bila bi besmislena”, rekao je Janković.

Dodaje da se očekuje pad broja novozaraženih, ali da pitanje “koliko je vremena potrebno za to” za sad nema odgovora.

“Predlagali smo za nijansu oštrije mere za bar 14 dana. Ovo je sprečilo potpunu katastrofu koja je pretila. Zdravstveni sistem je preopterećen. Teško je naći mesta u bolnicama. Samo najteži pacijenti se primaju u bolnicu. Ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna”, naveo je Janković.

Iako su sada brojke manje nego u novembru, napominje da je situacija sada teža, jer je preopterećenje sistema dostiglo alarmantan nivo.

“Imamo posla sa većim procentom britanskog soja. Dokazano je da je zarazniji, ali je manje dokaza da je agresivniji. U ovakvom stanju sistema mi više vidimo teže pacijente, jer oni moraju da stignu do lekara, a jedan deo ostaje kod kuće dok im ne bude loše”, dodaje Janković, apelujući na sve građane kod kojih se ispolje simptomi koronavirusa da se jave lekaru kako se njihovo stanje ne bi brzo pogoršalo.

Janković ukazuje da je sprovođenje masovne vakcinacije u trenutku masovnog zaražavanja vrlo izazovno, ali da vakcine štite oko 97 odsto one ljude koji su primili obe doze.

“Očekujemo da će što više raste procenat vakcinisanih, početi da jenjava epidemija. Još ne jenjava jer je tek petina punoletnih građana vakcinisana, i to jednom dozom, nešto manje sa obe doze”, napominje Janković.