in

Janković: Popuštanje mera besmisleno, medicinski deo štaba traži potpuno dvonedeljno zaključavanje

BEOGRAD –

Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih korona virusom ne možemo govoriti o popuštanju mera, bilo bi besmisleno, poručio je danas član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković i podsetio na zahteve medicinskog dela štaba da mere budu još oštrije, uz potpuno dvonedeljno zaključavanje.

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve važeće mere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih zaraženih raste, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sistem, pa se na bolničko lečenje primaju samo najteži pacijenti.

Ne mogu dovoljno a naglasim koliko je situacija ozbiljna. Trijažni centri su opterećeni, sada je situacija teža jer preovlađuju pacijenti sa težim kliničkim slikama, rekao je Janković, apelujući da se građani odmah po pojavi simptoma kovida 19 jave lekarima.

On je ukazao na sve veći prisustvo britanske varijante korona virusa, navodeći da je britanski soj zarazniji i agresivniji.

Janković smatra da je “veliki izazov” sprovoditi masovnu vakcinaciju u trenutku masovnog zaražavanja jer mnogi obole iako su vakcinisani zato što dođu u kontakt sa virusom pre nego što vakcina uspe da podstakne imunloški odgovor organizma.

On je naglasio da je zaštita posle dve-tri nedelje nakon primljene druge doze velika – oko 97 odsto u odnosu na nezaštićenost ako se vakcina ne primi na vreme.