in

Janković: Zakonom napravljen pomak, potrebna dosledna primena

BEOGRAD –

Na snagu je stupio Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji bi trebalo da, kako kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, dostigne bolju uravnoteženost manje zastupljenog pola i smanji rodni disbalans, uz ocenu da će se, ukoliko se bude dosledno primenjivao, stvoriti pravednije društvo.

Janković je danas rekla Tanjugu da se to ne može dogoditi preko noći, ali i da je napravljen pomak nakon 10 godina primene Zakona o ravnopravnosti polova.

“Imamo u različitim oblastima prisutan rodni disbalans, u nekim oblastima ima mnogo više žena, u pojedinim više muškaraca. I pored ogromnog napretka koji je naša država napravila u proteklih nekoliko godina, naročito kada se radi o ženama u javnom političkom životu, to je daleko od onoga što je dovoljno”, rekla je Janković.

Kaže ne može se pričati samo o politici, već o svim sferama žzivota, a dosledna primena zakona će, ističe, voditi punoj primeni rodne i svake druge ravnopravnosti.

Janković je danas posetila Školu za učenike oštećenog vida “Veljko Ramadanović” u Zemunu, koja je dobila donaciju izraelske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Mashav), kako bi se olakšao i unapredio rad te obrazovne ustanove.