in

Kako izgleda međunarodni poziv za pomoć?

Ovi pokreti predstavljaju znakovni poziv za pomoć u slučaju nasilja, a koriste se u uslovima kada žrtva, zbog prisustva nasilnika, ne može verbalno da zatraži pomoć, već pokušava da pošalje vizuelnu poruku. Pored toga što može da bude signal za nasilje, on može i da bude alarm u slučaju trgovine ljudima.

“Treba da se trudimo i da se pravimo da mi to nismo videli i nakon toga obavestimo policiju ili pozovemo žrtvu, ali kada je pozovemo da obratimo pažnju kakav razgovor vodimo čisto da nasilnik to ne bi primetio, treba da postavljamo pitanja na koja će žrtva da odgovara sa da i ne”, kaže Stevan Đokić iz Centra za bezbednost DEA.

Međunarodni znakovni poziv za pomoć osmislila je ženska fondacija Kanade, a prema rečima Đokića on je već dao dosta dobre rezultate jer je pomoću njega zaustavljen određen broj nasilja u svetu. Međutim, budući da se signal deli i postaje poznat javnosti postoji mogućnost da nasilnik zna za njega.

“Ti pozivi za pomoć jesu dobri ali nisu univerzalni i nemoguće ih je upotrebiti uvek i u svakom slučaju, dobro je da postoje i da se narod edukuje zato štoi svi ti pozivi u pomoć mogu da evoluiraju i dobiju neku novu dimenziju”, napominje Đokić.

Ukoliko primetite osobu koja vam ga pokazuje, nemojte je ignorisati. Pozovite pomoć i sprečite da ona bude još jedna žrtva nasilja.