in

Kampanja “Euromelanom” za podizanje svesti o raku kože

Euromelanom kampanja ove godine će biti u virtuelnom formatu, kroz medijsku kampanju i društvene mreže, a ima za cilj da skrene pažnju javnosti i u tome će pomoći brojne poznate ličnosti navela je koordinator kampanje prof. doktor Danica Tiodorović na konferenciji za novinare u hotelu “Crowne Plaza” u Beogradu.

“Uključili smo čuvene sportiste, kako bi ukazali na značaj pravilnog ponašanja na suncu i postigli dobar efekat, kroz reklame i postere na bilbordima i autobuskim stajalištima širom Srbije”, navela je Tiodorović.

Prema njenim rečima, melanom se najčešće javlja posle 50. godine života, ali sve češće i kod mlađe populacije, zato je važna rana dijagnostika pa će se kampanja realizovati i uz pomoć lifleta sa uputstvima o samopregledu čitavog tela koje, kako je navela, treba vršiti jednom mesečno.

“U slučaju bilo kakve sumnjive promene na koži, asimetrije ili varijacije u boji, potrebno je javiti se dermatologu”, naglasila je ona.

Tiodorović je ukazala na istraživanje koje je pokazalo da 80 odsto melanoma koji se pojavljuje u uzrastu od 18. do 29. godine života je uzrokovano izlaganjem kože solarijumu, ali i usled prekomernog izlaganja suncu.

“Upravo je zato kampanja pod sloganom ‘Vaša prošlost određuje vašu budućnost’, kako bi istakli da je potrebno je stvoriti zdrave navike koje se odnose na ponašanje na suncu i prihvatiti činjenicu o štetnosti solarijuma”, rekla je Tiodorović.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije prof. doktor Dušan Škiljević podsetio je koliko su solarijumi štetni i naglasio da su u Srbiji već tri godine zabranjeni za mlađe od 18 godina, a u nekim zemljama za sve uzraste.

“Kampanjom želimo da skrenemo pažnju pogotovo zbog situacije sa koronavirusom, koja nas je sve poremetila a najviše pogodila pacijente o pacijentima koji nisu mogli da dođu na preventivne i kontrolne preglede”, poručio je Škiljević.

Prema njegovim rečima, procenjeno je da u Srbiji ima oko 250 pacijenata koji imaju melanom ali im nije dijagnostifikovan jer nisu imali adekvatan pregled zbog pandemije.

U Srbiji je dostupna adekvatna terapija kada je melanom u pitanju, rekla je prof. doktor Lidija Kandolf Sekulović i naglasila da metastatski melanom postaje sve više hronična a ne smrtonosna bolest.

“Sada je i kod nas dostupna kombinovana, kao i imunoterapija za sve pacijente”, rekla je Sekulović i ukazala na to da ne treba imati strah od lekara i da rešenje postoji kad god se pacijenti jave lekaru.

Predsednik udruženja pacijenata obolelih od melanoma, Savo Pilipović, koji je 2012. godine oboleo od melanoma, podržao je kampanju i poručio da je zahvaljujući kombinovanoj i imunoterapiji, uprkos tada malim šansama za izlečenje, se sada oseća dobro i normalno funkcioniše.

“Jedino sećanje na melanom je to što pijem lekove ujutru i uveče, a već šest godina nemam metastaze i sasvim dobro živim”, istakao je Pilipović.

Čuveni sportista i profesor sporta i fizičkog vaspitanja Vladimir Vanja Grbić učesnik je kampanje i novinarima je rekao da prevencija predstavlja najbolji lek i ukazao da profesori i treneri treba da kreiraju svest i kulturu kod najmlađih, jer to, kako kaže, predstavlja najbolji način za smanjenje problema.