in

Lončar: Sve što su medicinari uradili je herojsko delo

Lončar je naveo i da su vakcine samo deo svega što Srbija čini u borbi protiv korona virusa.

“Za uspeh Srbije u pogledu vakcinacije građana najznačajniji su predsednik Vučić koji je zaslužan za nabavku vakcina u ovolikom broju, i zdravstveni radnici koji su efikasno i odgovorno pristupili imunizaciji više od pola miliona ljudi za dve nedelje”, istakao je Lončar u intervjuu za “Blic”.

On je ukazao na to da je pravovremeno sprovedena obuka zdravstvenih radnika za aplikovanje vakcina.

“Napravili mrežu punktova, krenuli da formiramo vakcinalne timove za svaki punkt. Samo u Beogradu imamo više od 20 punktova, pri svakom domu zdravlja, plus Sajam, Torlak, Batut…Sada I BelExpo centar. A na svakom punktu su angažovane dve do šest vakcinalnih ekipa, koju čine lekar i dve medicinske sestre/tehničara”, rekao je Lončar.

Istakao je da su zdravstveni radnici iskusni i stručni, dobro obučeni za vakcinaciju, jer svake godine vakcinom protiv sezonskog gripa vakcinišu nekoliko stotina hiljada ljudi.

“Ove jeseni 400.000 građana primilo je vakcinu protiv gripa za prve dve nedelje, a imamo svu potrebnu opremu, i to je prosto ključni razlog za odličnu organizovanu i realizovanu imunizaciju protiv kovid-19”, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, sve obuke i pripreme dešavale su se u uslovima epidemije, u trenucima maksimalnog opterećenja zdravstvenih radnika.

“Ono što su zdravstveni radnici u Srbiji uradili u prethodnih godinu dana, zaključno sa imunizacijom građana, zaista je herojsko delo koje im država i građani Srbije nikada neće zaboraviti, i na čemu će im biti večno zahvalni”, istakao je ministar zdravlja.

Lončar je istakao da je Srbija epidemiji korona virusa, od samog početka pristupila odgovorno i činila sve kako bi se širenje virusa i efekti epidemije stavili pod kontrolu.

“U regionu, Srbija ima najnižu incidencu oboljevanja od Kovid-19, najnižu stopu smrtnosti (primera radi, od Hrvatske duplo nižu, a od Slovenije tri puta nižu stopu smrtnosti) i Srbija je i testirala ubedljivo najviše građana”, rekao je Lončar u intervjuu za “Blic”.