in

Marković i Pupovac: Na čelu Srpske pravoslavne crkve “svetski” čovek

Marković za RTS kaže da je upravo Porfirija, koga, navodi, poznaje dugo godina, priželjkivao za novog poglavara SPC.

“Kao što smo ratnih devedesetih u teško vreme za patrijarha imali ‘sveca’, sada, kada treba da budemo ‘globalna’ Srbija, imamo ‘svetskog’ čoveka. Porfirije je veliki duhovnik ali i čovek koji se, bolje nego verovatno ijedan naš crkveni velikodostojnik do sada, snalazi u moderno doba. Taj spoj modernosti i tradicije, videće se, naša crkva do sada nije imala”, uveren je Marković, koji dodaje da brzina kojom je Porfirije izabran za patrijarha predstavlja “znak efikasnosti”.

Apostolski izbor je pokazao da nema potrebe za “razvlačenjem”, te je, kako kaže, iskazan “dinamizam koji novi patrijarh simbolizuje”.

Marković se nije obazirao na pisanja pojedinih medija kako je novi patrijarh previše mlad, kao i na spekulacije “po čijoj je volji izabran”, te napise da je preterano blizak sa vlastima, ali je kazao da je dobro što je za patrijarha izabran neko s velikim iskustvom u javnom životu.

“Izuzetno je iskusan, bio je predsednik Republičke radiodifuzne agencije, dobro poznaje medije i dešavanja na političkoj sceni. On je spoj drevnosti i privrženosti najstarijim tradicijama srpskog naroda i novog načina na koji se te vrednosti iskazuju”, naveo je istoričar.

Podseća da novi patrijarh ima izuzetno oštar stav oko očuvanja svetinja na Kosovu i Metohiji, a dodaje da očekuje dobru saradnju crkve i države u budućem periodu.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac svesrdno je pozdravio jutros izbor Porfirija za novog poglavara SPC i naveo da se radi o čoveku “otvorenog uma, vedrog duha, a blagog karaktera”.

“Posvećenog dijalogu s ljudima i dijalogu s Bogom. On nas je u Hrvatskoj sabirao, ne samo pravoslavne Srbe i uopšte Srbe nego sve ljude koji su bili dovoljno hrabri da uđu u prostor uzajamnog razgovora”, kazao je Pupovac na RTS-u.

pupovac izbori hrvatska vest 07 11 2015

Prema njegovim rečima, Porfirije je za veoma kratko vreme “neverovatno osnažio” pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj i uzdigao javnu vrednost i javnu društvenu afirmaciju Srba u teškim okolnostima po narod u Hrvatskoj.

“Mi koji smo bili s njim i delili razna iskušenja i prijateljstvo veoma se radujemo što je takav čovek na čelu naše crkve”, istakao je Pupovac.

On je kazao da je Porfirije našao “pravu meru između modernosti i tradicije, monaštva i sveta”.

“Izbor SPC je u ovom trenutku takav da pruža priliku za pisanje nove stranice u istorijatu i budućnosti Srpske pravoslavne crkve”, zaključio je Pupovac.